Hírek Mások írták

Visszaállítják Donald Trump „Maradj Mexikóban!”programját – Mégis ez volt a helyes?

Háborognak az emberi jogi aktivisták és a civil szervezetek, amiért az Egyesült Államok és a mexikói kormány csütörtökön bejelentette: jövő héttől ismét ismét életbe lép Donald Trump „Maradj Mexikóban!” néven ismertté vált bevándorlási programja. Az előző elnök 2018-ban bevezetett intézkedéscsomagjával arra kötelezték a közép-amerikai menedékkérőket, hogy Mexikóban várják meg, amíg az amerikai hatóságok elbírálják a kérelmüket, ezzel jelentősen csökkentve az addig az amerikai–mexikói határra nehezedő migrációs nyomást. 

A demokraták a kezdetektől ellenezték Trump szigorú bevándorlásellenes politikáját, ezért nem volt meglepő, hogy Joe Biden – kampányígéretét megtartva – már a hivatalba lépésének első napján felfüggesztette elődje keményvonalas intézkedéseit. Júniusban végül Alejandro Mayorkas belbiztonsági miniszter hatályon kívül helyezte a programot, csakhogy augusztus végén az amerikai legfelsőbb bíróság arra a megállapításra jutott, hogy a Biden-kormányzat feltehetően megsértette a szövetségi törvényeket, amikor februárban hatályon kívül helyezte a hivatalosan Bevándorlóvédelmi Program (MPP) névre keresztelt intézkedéscsomagot. A Biden-adminisztráció fellebbezett a döntés ellen.

Jen Psaki, a Fehér Ház sajtótitkára csütörtökön ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott: Joe Biden kitart korábbi álláspontja mellett, miszerint a program „embertelen”, azonban azt is sietett hozzátenni, hogy a Biden-adminisztráció „hisz a törvények betartásában”.

Az intézkedéscsomagon mindazonáltal módosítottak néhány ponton, mégpedig Mexikó igényei szerint, a közép-amerikai ország ugyanis aggasztónak találta, hogy az Egyesült Államokban rendkívül hosszú időt vesz igénybe a menedékkérelmek elbírálása. Mexikó így most „humanitárius okokból”, kizárólag „ideiglenes tartózkodásra” fogadja vissza a rendvédelmi szervek által elfogott illegális határátlépőket, Washington pedig nem csak abba egyezett bele, hogy hat hónapra korlátozzák a menekültkérelmek feldolgozásának maximális idejét, de a Biden-adminisztráció arra is rábólintott, hogy koronavírus elleni vakcinákat ajánljanak fel a visszatoloncolt migránsoknak.

borítókép :Borítókép: Haiti illegális bevándorlók egy gáton mennek át a Rio Grandén Mexikóból az Egyesült Államokba a texasi Del Rióban 2021. szeptember 18-án. (Forrás: MTI/AP/Eric Gay)

forrás : magyarnemzet.hu TELJES CIKK ITT OLVASHATÓ

Ajánlott Cikkek