Épített örökség Magyarság Nagyjaink Történelem

Vitéz nagybányai Horthy István: Egy Katona és Politikus Emlékezete

Vitéz nagybányai Horthy István, Horthy Miklós kormányzó idősebb fia, kormányzóhelyettes, gépészmérnök és repülő főhadnagy emléke előtt tisztelegünk. 1904. december 9-én született Pólában, és 1942. augusztus 20-án hunyt el Alekszejevkában. Horthy István élete példaértékű szolgálata volt hazájának, mind katonaként, mind politikusként.

1928-ban szerzett gépészmérnöki diplomáját, majd a Weiss Manfréd gyár repülőmotor osztályán helyezkedett el. Az amerikai Ford gyárban szerzett tapasztalatokat, először egyszerű munkásként, később tervezőmérnökként. Hazatérése után a MÁVAG gyárban dolgozott, ahol a 424-es gőzmozdony fejlesztésében is részt vett. 1938-tól 1940. június 1-jéig a cég vezérigazgatója volt, ezt követően pedig a MÁV elnöke. Az ő kinevezése volt az első alkalom, hogy a MÁV élére nem vasúti szakembert neveztek ki.

  1. április 27-én vette el feleségül gróf Edelsheim-Gyulai Ilonát, és 1941. január 17-én született meg fiuk, ifj. vitéz nagybányai Horthy István. Politikai pályafutása során 1941-ben államtitkári rangot kapott, és a kormányzói hely utódlásának kérdése kapcsán 1942-ben kormányzóhelyettessé választották, ami nagy népszerűséget hozott számára.

Bárdossy László miniszterelnök lemondása után Horthy István jelentős politikai befolyással bírt, és Kállay Miklóst helyezte miniszterelnöki posztra, angolbarát politikájával kiemelkedve a térség politikai vezetői közül. A második világháború idején, 1942-ben vadászpilótaként a keleti frontra került, ahol tragikusan fiatalon, 38 éves korában hunyt el.


Vitéz nagybányai Horthy István: Emlék egy Bátor Szívű Katonának és Politikusnak

Vitéz nagybányai Horthy István, aki nem csak mint Horthy Miklós kormányzó fia, hanem mint tehetséges gépészmérnök, repülő főhadnagy és kormányzóhelyettes is ismert volt, tragikus és rejtélyes körülmények között hunyt el 1942. augusztus 20-án, mindössze 38 éves korában.

Horthy István nemcsak a mérnöki és a katonai területen jeleskedett, hanem politikai befolyása is jelentős volt. Angolbarát politikája és az ország szövetséges oldalra való átállására irányuló tervei különösen kiemelkedőek voltak abban az időszakban. A frontszolgálat alatt már megosztotta feleségével azt az álláspontját, hogy a németek már elvesztették a háborút, és tervei szerint Angliába vagy az Egyesült Államokba szeretett volna menni, hogy előkészítse Magyarország átállását.

1942 augusztusában, vadászpilótaként szolgálva, Horthy István életének egy hirtelen véget vető baleset történt. A hivatalosan már megszűnő beosztásában levő Horthy az utolsó bevetésére indult, amely tragédiával végződött, amikor Héja típusú vadászgépével lezuhant Alekszejevka város közelében. A baleset körülményei máig tisztázatlanok, sokféle elmélet és találgatás látott napvilágot, többek között a német merénylet lehetősége is felmerült.

Horthy István halála után a német reakció is rendkívül gyors volt. Özvegyét, gróf Edelsheim Gyulai Ilonát, Hitlertől érkező meghívásra a Führer főhadiszállására szállították, ahol személyesen szeretett volna részvétet nyilvánítani. Azonban az özvegy elutasította a találkozót, és különgéppel szállították haza.

arcanum

Ajánlott Cikkek