Hírek

Volodimir Zelenszkij elnök hazahívja az ukrán békefenntartókat tengerentúli missziójukról

Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij végrehajtási parancsot adott ki, amelyben hazahívta az ország békefenntartóit tengerentúli missziójukról. A katonai személyzetnek állítólag csatlakoznia kell az orosz hadsereg elleni harchoz.

borítókép : https://commons.wikimedia.org blue helmet Daniel Košinár The UN Peacekeepers force´s helmet

A végzést kedden tették közzé az ukrán parlament Telegram csatornáján. Zelenszkij abban utasította a „ nemzetközi békefenntartó műveletekben részt vevő nemzeti kontingenst és nemzeti állományt ”, hogy térjenek haza, hogy segítsenek Ukrajna „suverenitásának és területi integritásának megvédésében ”.

A kelet-európai ország békefenntartóit 1992 óta több tucat konfliktusövezetbe telepítették. Az ukrán kéksisakok többek között a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Dél-Szudánban, Maliban és Koszovó térségében állomásoztak, vagy a közelmúltig állomásoztak.

A 2014-2015-ös donbászi háborút követően Ukrajnán belülről is felkérték, hogy ENSZ-békefenntartókat telepítsenek be akár a szakadár donyecki és luganszki köztársaságokba, akár az ukrán-orosz határ mentén.

A február végén kezdődött orosz offenzíva fényében Olekszandr Kornyienko, az ukrán parlament első alelnöke múlt pénteken bejelentette, hogy a törvényhozók most az ENSZ békefenntartó jelenlétét támogatják országszerte. Hivatalos válasz azonban egyelőre nem érkezett a nemzetközi szervezettől.

Február 22-én Oroszország elismerte a Donyecki Népköztársaságot és a Luganszki Népköztársaságot, és mindkettővel baráti szerződést írt alá. Nem sokkal ezután az orosz törvényhozók feljogosították Vlagyimir Putyin elnököt, hogy orosz csapatokat telepítsen külföldre. A Kreml eleinte azt javasolta, hogy kizárólag a két donbászi köztársaságba küldjenek orosz katonákat, hogy ott békefenntartóként szolgáljanak. Február 24-én azonban Putyin hatalmas offenzívát jelentett be, amely messze túlmutat az említett területeken. Döntését az orosz néphez intézett televíziós beszédében indokolva az elnök arra hivatkozott, hogy az ukrán hadsereg fokozza a donbászi civil lakosság ágyúzását, ami Putyin szerint egyenértékű a népirtással. Az orosz államfő azt is állította, hogy a neonáci milíciák az ukrán kormányzat minden szintjét átjárták, a Nyugat pedig szemet huny. Ráadásul Putyin azzal érvelt, hogy a NATO be akarja vonni Ukrajnát a szövetségbe, és ott bázisokat építeni.

Ajánlott Cikkek