Hírek

Volodimir Zelenszkijt Nobel-díjra jelölték

Az Európai Parlament jelölte Ukrajna elnökét és népét

Az Európai Parlament néhány képviselője és számos európai ország kormánya arra kérte a Nobel-bizottságot , hogy fontolja meg Volodimir Zelenszkij Ukrajna elnökének és országa lakosságának jelölését a Nobel-békedíjra.

“Bátor ukrán férfiak és nők harcolnak a demokrácia és azönrendelkezés függetlenség megőrzéséért. Volodimir Zelenszkij demokratikusan megválasztott ukrán elnök dacától a könnyes férfiúig, aki elbúcsúzott családjától, hogy harcoljon a hazájáért, Ukrajna-szerte az emberek felkelnek, hogy ellenálljanak a a tekintélyelvű erők ellen” – írják

A közösségi médiában a “Nobel-békedíj” kezdett terjedni, és csak az ukrán nép és a Volodimir Zelenszkij vezetése került szóba, ezért a levél résztvevői kérik a Nobel-díj kiválasztási eljárásának újraindítását és a kiválasztást. ezt március 31- ig meghosszabbították .

Ezzel nem csak Zelenszkij elnököt kívánják hivatalosan jelölni, hanem Ukrajna lakosságát is, akik a Vlagyimir Putyin orosz elnök által indított háború áldozatai

Mit ír a jelölőlevél?

A levél, amelyet az Európai Parlament képviselői küldtek a Nobel-díj bizottságának, így hangzik:

„A történelmileg példátlan események fényében tisztelettel kérjük a Nobel-békedíj Bizottságot, hogy nyissa meg újra és vizsgálja felül a 2022-es Nobel-békedíjra vonatkozó jelölési eljárást.

A világot megdöbbentették az Ukrajnából érkező háborús képek. Családok milliói élnek ma félelemben, otthonukat és megélhetésüket a bombázás és a megszálló hadsereg fenyegeti. Tanúi vagyunk Ukrajna népének bátorságának, akik ellenállnak ennek az Orosz Föderáció által vívott háborúnak.

Jelenleg szerte a világon a demokráciban élő polgárok ugyanazt a kérdést teszik fel: mit tehetünk Ukrajna népének támogatásáért?

Hisszük, hogy itt az ideje megmutatni Ukrajna népének, hogy a világ az ő oldalukon áll. Ezért alázattal kérjük a bizottságot, hogy fontolja meg:

A Nobel-békedíjra vonatkozó jelölési eljárás meghosszabbítását és így 2022. március 31-ig történő újranyitását, hogy lehetővé váljon Zelenszkij elnök és Ukrajna népe számára a Nobel-békedíj jelölése.

Demokratikus kötelességünk szembeszállni a tekintélyelvűséggel és támogatni a demokráciáért és az önrendelekzési jogáért küzdő népet.

A civilizáció héja papírvékony, mi vagyunk az őrzői, és soha nem pihenhetünk.”

Zelenzky március 16-án üzenetet adott az Egyesült Államok kormányának és a világ többi vezetőjének: “Hazánk, egész Európa számára a legsötétebb pillanatban arra kérem, tegyen többet.”

forrás: https://www.marca.com

Ajánlott Cikkek