Magyarság Tájak/korok Történelem Történelem Videók

Volt egyszer egy vasúttársaság: Duna-Drávai Vasút

Ez a vasúttársaság nem volt éppen nagynak nevezhető, vonalai hossza mindössze 165 kilométerre tehetők, ugyanakkor igen fontos volt a léte a Dunántúl déli része vasúti közlekedésének kialakulása, kialakítása szempontjából.

Borítóképen: Dombóvár államás 1882 előttről, mivel 1882 után az Ó-Dombóvár nevet kapta, ma pedig Dombóvár alsó

Ennek egyik oka, hogy Zágráb irányában az egyik végpont, a legnyugatibb, Zákány (mai térképeken inkább Gyékényes kerül megjelölésre), ahonnan nincs messze a Ljubljana felé kilépő 30-as vonal, ami viszont összeköttetésben van a 25-ös vonallal (szintén Ljubljana irány, Budapest-Székesfehérvár-Veszprém-Zalaegerszeg útiránnyal), így;

A budapesti központú sugaras elrendezés hátrányait képes oldani a térségben.

A Duna–Drávai Vasút Részvénytársaság somogyi megbízottja Somsich Imre és Bittó István, a tolnai megbízottja Bartal György és Perczel Béla volt. A konzorcium vállalta a Zákány-Dombóvár vonal megépítését és üzembe helyezését két éven belül, a Dombóvár–Bátaszék-vasútvonalét három éven belül, amit időben teljesített is.

A zákányi vonal 1872-ben, a bátaszéki 1873-ban nyílt meg.

Elég nagy káosz volta fejlesztésekben, de a végén szépen összeértek (DDV: Duna-Drávai Vasút, MPV: Mohács-Pécs Vasút)

Érdekes megnézni, hogy a környéken mikor alakították ki az egyes vonalakat, és azonnal lehet látni, hogy a kicsi, szétszabdalt társaságoknak sok értelme nem volt, de – szerencsére! – a kisebb társaságok vanalait is jól lehetett illeszteni később, a MÁV-os időkben.

Az építkezés fővállalkozója a bécsi Springer-bankárház volt. Mintául a Miskolc–Bánrévei vasútvonalat vették, mind az állomások külső és belső megjelenésében, mind a vasúti átjárók és biztosítóberendezések kialakításában és működtetésében.

A vonal veszteségeit csökkentett és megítélését rendkívüli módon javította a 1882-ben megnyitott Budapest-Pécs vasútvonal, amely összeköttetést is biztosított a Zákány-Zágráb államvasúti vonalhoz is. Ekkor Dombóvár nevű megállóját Ó-Dombóvárra változtatták, hogy megkülönböztessék a másik vasúttársaság Újdombóváron nyitott állomásától. Ez a két állomás ma Dombóvár alsó vasútállomás (Ó-Dombóvár) és Dombóvár vasútállomás (Újdombóvár).

1884. január 1-i hatállyal az állam megvásárolta és teljes egészében beolvasztotta a Magyar Királyi Államvasutakba.

Ajánlott Cikkek