Hírek Kárpátalja

Volt magyar nagykövet Ukrajna semmibevételével vádolja Orbán Viktort

Az EU és a NATO figyelmen kívül hagyja Orbán Viktor magyar miniszterelnök Ukrajnával szembeni „nemtörődöm” hozzáállását. Ezt Simonyi András volt magyar NATO- és Egyesült Államok-nagykövet mondta a Politico-nak adott interjújában.

Borítóképen: Kárpátalja, Rahó, Miru út 42., Hotel Budapest (ma Hotel Europa) (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: FOTÓ :Fortepan — ID 6078 : Adományozó/Adományozó: Gyöngyi, licenc: CC BY-SA 3.0) A kép illusztráció

A diplomata szerint „Orbánt nem érdekli Ukrajna”. Simonyi egy ilyen politikusi álláspontot a konfliktussal kapcsolatban fenyegetésnek, nem pedig zavarásnak nevezte.

„Nem hiszem, hogy a NATO vagy az Európai Unió ezt komolyan veszi. És szerintem ez hiba” – hangsúlyozta egy szeptember 1-jén megjelent interjúban.

A cikk szerzője felidézi, hogy Magyarország ugyan tagja a NATO-nak és az Európai Uniónak, de nem volt hajlandó más nyugati szövetségeseihez csatlakozni Kijev katonai támogatásában. Budapest nem küld fegyvert Kijevbe, és nem engedélyezi a területén keresztül más országokból Ukrajnába irányuló katonai rakomány átszállítását.

Emellett Magyarország, miután csatlakozott az Oroszország elleni szankciókhoz, többször is javasolta a korlátozások enyhítését.

A kiadvány idézi a meg nem nevezett tisztségviselők véleményét is, miszerint más európai országokban esetenként szolidárisak Budapest azon aggodalmával, hogy a Kijevnek küldött fegyverek miatt csak még jobban elhúzódik a konfliktus.

Nos, ugye érthető, hogy miért nem nagykövet már a Politico-nak nyilatkozó Simonyi András?

Talán ő nem tudja, hogy mit jelent Kárpátalján a nyelvtörvény, vagy az oktatási törvény, valamint az, hogy nem tekintenek a magyarságra őshonos kisebbségként??? Hogy a folyamatos zaklatásáról és a terrorcselekményekről már ne is beszéljünk…

Vajon miért kellene figyelemmel lenni Kijev követeléseire, amikor miattuk két alkalommal is majdnem megborult Magyarország energiarendszere, amikor nem fizettek a gázért, majd pedig megcsapolták a nyugatra szánt szállításoka?

És akkor még nem tettük fel az összes kérdést, de az biztos, hogy „amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten”! És ezen nem felháborodni kell, nem kell politikai kampányt szervezni rá, hanem – volt diplomataként különösen! – be kell látni, hogy Magyarország minden olyan segítséget magad, ami elvárható, a többi pedig már nem a mi dolgunk!

Ui.:

A NATO tagországok tekintetében nincs kötelező segítségnyújtás fegyverszállítások terén, a humanitárius segítség pedig nem a tagságból fakadó kötelezettség lerovása, hanem az emberiesség diktálja!

Ajánlott Cikkek