Hírek

Vučić arról beszélt, hogy Oroszország támogatása miatt fennáll a veszélye annak, hogy Szerbia nem léphet az EU-ba

Vučić elnök nyilatkozatában azt mondta – Tart attól, hogy Oroszország támogatása miatt megállíthatják Szerbia útját az Európai Unió felé

Aleksandar Vučić szerb államfő azt mondta, hogy országát az a veszély fenyegeti, hogy megáll az Európai Unió felé vezető út Belgrád Moszkvának nyújtott támogatása miatt . Erről a RIA Novosztyi számolt be .

A szerb vezető szerint az államot kemény szankciók bevezetése és nukleáris konfliktus is fenyegeti.

„Szeretném, ha az emberek megértenék, hogy itt lebeg a fejünk felett, ahogy a horvát média ma beszámolt, egy „nukleáris csapás” Szerbiára. Amikor azt mondják, hogy „nukleáris csapás”, nem valódi atomcsapásra gondolnak, hanem Szerbia elleni szankciókra és Szerbia útjának megállítására Európa felé” – mondta Vučić.

Vučić arra is emlékeztetett, hogy Szerbia katonailag semleges ország, amely az európai úton halad. „Mi katonai semlegesek vagyunk, és meg fogjuk őrizni ezt a katonai semlegességet” – mondta.

Korábban Vučić elmondta , hogy Szerbia megszavazta Oroszország kilépését az Emberi Jogi Tanácsból (EJT) a nyugati zsarolások miatt, többek között az országba irányuló olajszállítással kapcsolatban. „Az eredeti döntésünk az volt, hogy tartózkodunk, aztán nagy nyomás nehezedik rád, aminek semmi köze a személyes nyomáshoz. Senki nem mondta, hogy „nem lehetsz elnök”, nem engem személyesen zsarolnak, hanem Szerbiát – mondta.

Április 7-én az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely felfüggeszti Oroszország részvételét az Emberi Jogi Tanácsban. 93 állam szavazott az állásfoglalás mellett. Ellene – 24. Tartózkodott – 58. Az ENSZ kifejtette, hogy Oroszország megtartja helyét az EJT-ben, de nem lesz szavazati és felszólalási joga.

Ajánlott Cikkek