Hírek

Vučić kifejtette, hogy Szerbia Oroszország kilépésére szavazott az UNHRC-ből mert országát zsaroja a Nyugat

Vučić elnök kifejtette, hogy Szerbia megszavazta Oroszország kiléptetését az ENSZ EJT ból mert a Nyugat megzsarolta.

Szerbia megszavazta Oroszország kilépését az Emberi Jogi Tanácsból (EJT) a nyugati zsarolások miatt, többek között az országba irányuló olajszállítással kapcsolatban. Ezt Alexander Vučić államfő jelentette ki – írja a TASS .

„Az eredeti döntésünk az volt, hogy tartózkodunk, aztán nagy helyeztek ránk , aminek semmi köze a személyes nyomáshoz. Senki nem mondta, hogy „nem lehetsz elnök”, nem engem személyesen, hanem Szerbiát zsarolják” – mondta Vučić az országos televízió adásában.

Többször hangsúlyozta, hogy Belgrád nem vezetett be szankciókat Moszkvával szemben , de magát Szerbiát sem szabad sújtani, mert ellenáll a külpolitikai nyomásnak mert folytatatni azeretnék a gazdasági növekedéstt – írja a RIA Novosztyi .

Korábban ismertté vált, hogy az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el Oroszország részvételének felfüggesztéséről az Emberi Jogi Tanácsban. 93 állam szavazott az állásfoglalás mellett. Ellene – 24. Tartózkodott – 58. Az ENSZ kifejtette, hogy Oroszország megtartja helyét az EJT-ben, de nem lesz szavazati és felszólalási joga.

Később Gennagyij Kuzmin , az Orosz Föderáció ENSZ-képviselő-helyettese kijelentette , hogy Oroszország idő előtt megszünteti tagságát az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában, mivel a Közgyűlés határozatát “illegális és politikailag motivált lépésnek tekinti, hogy kihívóan megbüntessenek egy független bel- és külpolitikát folytató szuverén ENSZ-tagállamot”.

Ajánlott Cikkek