Hírek

Vučić szerb elnök panaszkodott a gázfizetések rubelre történő átváltása miatt – Magyarország mellett is kiállt

Vučić szerb elnök a világ problémájának nevezte a gázfizetések rubelre történő átcsoportosítását. Aleksandar Vučić szerb elnök globális problémának nevezte Oroszország azon döntését, hogy rubelre váltja a gázért kért ellentételezést.  Ennek megfelelő véleményét az RTV Pink tévécsatorna adásában fejtette ki . A szerb vezető nem kisebb problémának tartja az olaj- és gázárak növekedését Európában.

Vannak, akik úgy gondolják, hogy zseniális egy geopolitikai játszmában a petrodollár ellen a rubel és a jüan ellensúlyozása. A németek már elmondták, hogy ez az oka a szerződés felbontásának. Mindez egyre több problémát hoz nekünk

Vučić szerb elnök

Aggodalmának adott hangot azzal kapcsolatban is, hogy az Oroszországgal barátságtalan országok listájára felkerült szomszédos Magyarország nem tud majd rubelben fizetni a gázért. Vučić hangsúlyozta, hogy sok kis európai ország, amely nem rendelkezik saját gázzal és olajjal, teljes mértékben importfüggő, ezért többségük számára a döntés “egyszerűen elviselhetetlenné” válik.

Putyin nyilatkozata

Előző nap, március 23-án Vlagyimir Putyin orosz elnök a kormánnyal folytatott megbeszélésen bejelentette, hogy utasította egy intézkedéscsomag elkészítését a földgáz és más orosz exportok barátságtalan országokba történő értékesítésének rubelbe történő átváltására.

Az államfő hangsúlyozta, hogy a kollektív Nyugat valójában veszélybe sodorta valutáinak megbízhatóságát, és ma már mindenki tudja a világon, hogy a dollárban és euróban fennálló kötelezettségeket nem biztos, hogy teljesítik.

Úgy döntöttem, hogy a lehető legrövidebb időn belül bevezetek egy intézkedéscsomagot az úgynevezett barátságtalan országoknak szállított földgázunk kifizetéseinek orosz rubelért történő átutalására, vagyis megtagadom az összes kompromittált valuta felhasználását az ilyen számításokhoz.

Vlagyimir Putyin Oroszország elnöke

Az elnök ugyanakkor megjegyezte, hogy Oroszország továbbra is a korábban megkötött szerződésekben rögzített mennyiségben és árazási elvek szerint szállítja a földgázt. Valójában a változások csak a fizetési pénznemet érintik, amely orosz rubelre változik.

német reakció

Németország már értékelte Putyin döntését, és közölte , hogy technikailag csak rubelben lehet fizetni a gázért, de ez arra kényszeríti az EU -t, hogy megkerülje saját szankcióit – mondta Klaus Ernst , a Bundestag energia- és klímavédelmi bizottságának vezetője .

„Igen, technikailag lehetséges lenne rubelben fizetni. Oroszország szempontjából ez célszerű” – mondta Ernst.

Hozzátette, hogy az Oroszországból érkező energia tilalma esetleges bevezetése negatív következményekkel járhat.

Timm Koehler, a Zukunft Gas ipari szövetség vezetője viszont azt mondta, hogy Németország gáziparát megzavarta az orosz elnök kijelentése.

„Nagyon zavartan fogadtuk azt az üzenetet, hogy Oroszország csak rubelben akar fizettetni a gázszállításért” – ismerte el Koehler, és elismerte nem látják előre a döntés következményeit.

Ajánlott Cikkek