Hírek

Washington: Az EU-tagországoknak dönteniük kell az oroszországi olaj- és szénszállítások megtagadásáról

Az Egyesült Államok megérti, hogy sok EU-tagország számára nehézséget jelent az orosz olaj- és szénszállítás visszautasítása, ezért maguknak kell meghozniuk ezt a döntést. Ezt április 4-én, hétfőn jelentette be a külügyminisztérium sajtószolgálatának vezetője, Ned Price. A tájékoztató közvetítése a minisztérium YouTube csatornáján jelent meg.

Borítóképen: LNG tanker (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Martian-2008, licenc: CC BY-SA 4.0) A kép illusztráció

„Amikor Biden az Egyesült Államok elnöke aláírt egy végrehajtási rendeletet a múlt hónapban, amely lényegében megtiltotta az orosz energiaimportot az Egyesült Államokba, őszintén megmondtuk, hogy ne szólítjuk fel európai szövetségeseinket erre”

– tette hozzá Price.

Elmondta továbbá, hogy az Egyesült Államok önállóan képes ellátni magát energiaforrásokkal, ami Washington európai szövetségeseiről nem mondható el. Price azt is hangsúlyozta, hogy;

Az Egyesült Államok növelni fogja a cseppfolyósított földgáz-ellátást Európába.

Ez utóbbi mondat a lényeg ebből az egészből, mondjuk ki nyíltan még mielőtt elájulunk az Egyesült Államok nagylelkűségétől, hogy megengedi az európai országoknak, hogy döntsenek saját energiaellátásukról! Persze ennek voltak előzményei.

Ausztria ellenzi az oroszországi gázszállítás megszüntetését Oroszországból a szankciók szigorításának más módjai mellett. Április 1-jén az osztrák OMV cég vezetője, Alfred Stern kijelentette, hogy az orosz gáz elhagyása lehetetlen, mivel Ausztriának nincs hozzáférése a tengerhez és cseppfolyósított gázhoz sem.

Ugyanezen a napon Christian Lindner német pénzügyminiszter megjegyezte, hogy jelenleg az uniós országok nem tagadhatják meg az orosz gázt, mivel egy éles szankció jobban ártana az EU -nak, mint magának Oroszországnak.

A két „német” úgy tűnik meggyőzte Washingtont, de meg kell jegyezni, hogy igazi gyarmattartóként viselkednek, amikor egyik részről kérik az orosz gázt, a másik részről pedig újabb szankciókat sürgetnek. Nyilván olyan természetű dolgokban, ami nem fáj nekik, maximum „csak” Kelet-Európának, ahogy eddig is…

Ajánlott Cikkek