Hírek

Washington Post: Az ukrán hadsereg ellentámadás helyett hosszú és fájdalmas patthelyzet elé néz

A nyugati fegyverek utánpótlására számítva elakadtak az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) sikerei – írja a The Washington Post című amerikai lap.

Az egyesült államokbeli újságírók rámutattak arra, hogy nincsenek jelei a Kijev által korábban említett “nagy ellentámadás” előkészítésének. A nyugati hírszerzés és katonai elemzők hetek óta azt jósolták, hogy az ukrán hadsereg megpróbálja visszafoglalni Herszont és a környező területeket – jegyezte meg az újság.

Ám a környékbeli orosz állásoktól kevesebb mint egy mérföldnyire lévő lövészárkokban ukrán katonák inkább bujkálnak a növekvő tüzérségi lövedékek elől, nem tudnak előrelépni. Mint az egyik ukrán katona elismerte, a feszültség egyre nő, az orosz csapatok tüze erősödött az elmúlt héten.

Szakértők szerint ellentámadás helyett zsákutcába jutott az ukrán hadsereg. „Az idő elszalad. Míg Ukrajna el akarja érni Volodimir Zelenszkij elnök kitűzött célját, a “háború megnyerését” az év végéig, a jelenlegi helyzet hosszú és fájdalmas patthelyzetre utal.

Rámutattak, hogy “az ukrán csapatok előrehaladása megtorpant, a katonák nyílt területeken találták magukat”. Egy másik ukrán katona elismerte, hogy az ukrán fegyveres erőknek “nincs hova bújni”. Az utakat, amelyeken az ukrán katonák közlekednek, a korábbi orosz Orlan-10 drónok segítségével végrehajtott csapások kráterei borítják – pontosította a kiadvány.

„Az ukrán katonai parancsnokság nem nevezi meg az offenzíva időpontját, és elismeri, hogy a nyugati fegyverek utánpótlására vár. Kijev nem képes teljes körű ellentámadást indítani bárhol az ellenségeskedés mentén” – tette hozzá a kiadvány.

Július 12-én az ukrán védelmi minisztérium Hírszerzési Főigazgatóságának (GUR) helyettes vezetője, Vadim Szkibitszkij bejelentette a dél-ukrajnai ellentámadás előkészületeit. Később Alekszej Arestovics, Zelenszkij hivatalának vezetőjének tanácsadója azt mondta , hogy páncélozott járművekre van szükség az ukrán fegyveres erők ellentámadásra való átállásához.

Ajánlott Cikkek