Hírek

Washington vonakodik megadni Ukrajnának azokat a biztonsági garanciákat, amelyeket Kijev kér

Az Egyesült Államok és szövetségesei azt mérlegelték, hogyan tudna a Nyugat alternatív biztonsági garanciákat nyújtani Ukrajnának, ha az lemond NATO-tagságáról, engedményként Oroszország irányba, a háború befejezése érdekében – írja CNN, több, az ügyet jól ismerő forrásra hivatkozva.

Borítóképen: Volodimir Zelenszkij Brüsszelbe látogat 2019-ben – Stoltenberg NATO-főtitkárral (forrás: https://www.president.gov.ua/en/photos/vizit-prezidenta-ukrayini-do-institucij-yes-i-nato-u-bryusse-2953 via commons.wikimedia.org, szerző: Ukrajna elnöki adminisztrációja, licenc: CC BY 4.0) A kép illusztráció

A megbeszélések, amelyekben közvetlenül az ukránok is részt vettek, nagyon korai fázisban vannak, mert az amerikai, nyugati és ukrán tisztségviselők számára gyanús, hogy az orosz tárgyalások nem jelentenek többet, mint porhintést. Megjegyezték azonban; nem valószínű, hogy az USA és szövetségesei végül olyan jogilag kötelező védelmet kínálnak Ukrajnának, amelyet kér.

A problémát az okozza, hogy Ukrajna egy olyan garanciát szeretne, ami gyakorlatilag megegyezik a NATO 5. cikkelyével, ami viszont Oroszország fő érve volt Ukrajna NATO-tagsága ellen, valamint a beavatkozás mellett! Ez valószínűleg nem fog menni, mert tulajdonképpen tagságot jelent, annyival kiegészítve, hogy Ukrajnának nem kellene részt vennie a NATO közös teherviselésében!

Jó terv, csak halvaszületett… Ezt már mi tesszük hozzá, mert ennyi erővel akár már most felvehetné a NATO tagjai közé Ukrajnát, és azonnal beavatkozhatna az orosz-ukrán háborúba, méghozzá fegyveresen… És ez az, amit mindenképpen el akar kerülni – szerencsére! – a Nyugat!

„Ragaszkodunk ahhoz, hogy ez egy (a parlamentek által) aláírt és ratifikált biztonsági garanciákról szóló megállapodás legyen, hogy elkerüljük a Budapesti Memorandum hibájának megismétlését” – mondta a héten David Arakhamia ukrán parlamenti képviselő, az Oroszországgal folytatott ukrán főtárgyaló.

A budapesti memorandum az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Oroszország között 1994-ben aláírt megállapodás, amely arra kényszerítette Ukrajnát, hogy feladja nukleáris fegyvereit, cserébe az aláíró felek védelme érdekében.

Egy nyugati tisztviselő azt mondta a CNN-nek, hogy “az Ukrajna védelmében való teljes elkötelezettségen kívül semmi nem lesz elég az ukránok számára”, és a Biden-adminisztráció egyes tisztviselői elismerik, hogy egy másik budapesti memorandum típusú megállapodás nem lenne hasznos.

“Folyamatosan megbeszéléseket folytatunk az ukránokkal arról, hogy miként segíthetünk biztosítani ukránok szuverénségét és biztonságát, de a biztonsági garanciákkal kapcsolatban jelenleg nincs semmi konkrétum, amellyel beszélhetnék” – mondta Kate Bedingfield, a Fehér Ház kommunikációs igazgatója a héten.

A helyzet nem egyszerű, hiszen amit az ukránok kérnek, azt a Nyugat nem akarja/tudja teljesíteni, az ukránoknak viszont mindenképpen garanciák kellenek, hiszen kiderült, hogy amíg a Nyugat bábjaként viselkednek védelmi kérdésekben, addig nincsenek biztonságban, ha viszont nincs, aki megvédje őket Oroszországtól, önmaguk biztonságát nem tudják megteremteni!

Igazi róka fogta csuka helyzet, amin a Kremlben minden valószínűséggel jót mulatnak, mert mindez azt bizonyítja, hogy Oroszországgal a reálpolitika szintjén akkor is számolni kell, ha a hisztéria-politika úgy mutatja be őket, mint valami levitézlett, hatalmavesztett országot…

Megoldásként bedobták az Európai Unióba történő felvételt, ami nem lenne egyébként ördögtől való, de van vele egy orbitális probléma; a csatlakozási tárgyalások megkezdésének, és magának a csatlakozásnak komoly feltétlei vannak, mert Európának nem érdeke egy szegényházat pátyolgatni, ellenben szüksége lenne jó munkaerőre, és vásárlóképes keresletre.

Előbbi talán adott is, de utóbbin még évtizedeket kell dolgozni, és persze nem árt majd leszokni az ellenzéki pártok vezetőinek börtönbe zárásáról, meg mondjuk a kisebbségeket sem kellene módszeresen zaklatni, és erőszakkal asszimilációra kényszeríteni őket. Hogy a gyújtogatásokról, náci hordák támadásairól már szót se ejtsünk…

Zelenszkij most hősnek állítja be magát, de egyáltalán nem biztos, hogy nem épen az ukránok lesznek azok, akik elől majd jobb teszi, ha menekül, mert a háború lezárásakor azt látják, hogy egy jelentősen kisebb országban, sok áldozat után, tönkrement gazdasággal, segélyekből tengődve élnek egyik napról a másikra. Miközben lett volna más út…

De ne fejtsük mi meg az ukrán néplélek mélységeit, nem vagyunk erre hivatottak, ugyanakkor azt meg kell jegyeznünk, hogy a Nyugat csúnyán becsapdázta az ukránokat… Nem biztos, hogy ez volt a cél, de mégis ez lett belőle!

Ajánlott Cikkek