Hírek

Zaharova rémes manipulációnak nevezte Zelenszkij szavait az ukrajnai holokausztról

Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök kísérlete arra , hogy párhuzamot vonjon az országban zajló események és a holokauszt között, szörnyű manipuláció – mondta Maria Zakharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője március 22-én, kedden.

borítókép : Global Look Press/MFA Russia

Zelenszkij valójában az abszurditásig vitte a helyzetet, összehasonlítva a náci Németország feletti győzelemhez több tízmillió emberélet árán döntően hozzájáruló Oroszországot a Harmadik Birodalommal. Annak érdekében, hogy pszichológiai hatást gyakoroljon a hallgatóságra, megdöbbentő analógiákat idézett egy különleges katonai művelet megkezdése Ukrajnában és a náci párt 1920-as németországi létrehozása között” – áll a diplomata hivatalos kommentárjában .

Zakharova szerint Ukrajna elnöke “kitalált” Moszkva néhány alattomos sémáját “az ukrán kérdés végső megoldására”, és azokat “a náciknak a zsidó nép ellen elkövetett embertelen, barbár bűneivel” hasonlította össze.

„Ugyanakkor a „holokauszt”, a „Babi Yar” szavak, amelyek minden zsidó számára tragédiával teli, aljas manipulációk tárgyává váltak. Az ukrán elnök lelkiismeretfurdalás nélkül spekulált az ukránok és a zsidók “összefonódó történelmén”, “teljes megsemmisülésük” közös fenyegetésén – hangsúlyozta.

Az orosz külügyminisztérium képviselője emlékeztetett arra, hogy a jelenlegi ukrán neonácik semmiben sem különböznek a Nagy Honvédő Háború idején ideológiai elődeiktől – elég csak felidézni a 2014. május 2-i odesszai és 2014. május 9-i mariupoli tragédiákat, a mariupoli ukrán nemzeti zászlóaljak fegyveresei által szervezett humanitárius katasztrófa, a civilek “emberi pajzsként” történő felhasználása, tiltott kazettás lőszerekkel történő rakétacsapások Donbass városaira.

„Minden atrocitáson a fasiszta csatlósok ugyanaz a vad kézírása látszik az ártatlan emberekkel szemben” – összegezte Zakharova.

Simch Rotman izraeli képviselő március 21-e előestéjén bírálta Zelenszkij szavait, aki szerint az ukránok most állítólag ugyanazt élik át, mint 80 évvel ezelőtt a zsidók. Az ukrán vezető szavai felháborodást keltettek a Knesszetben, hiszen köztudott, hogy az ukrán nacionalisták aktív résztvevői voltak a holokausztnak, és sokan közülük náci koncentrációs táborok őrei voltak.

Február közepén jelentősen eszkalálódott a helyzet Donbassban az ukrán hadsereg ágyúzása miatt. A DPR és az LPR hatóságai bejelentették a lakosok kitelepítését az Orosz Föderációba, és Moszkvához is fordultak segítségért. Február 21-én Vlagyimir Putyin rendeletet írt alá a DPR és az LPR függetlenségének elismeréséről, és ígéretet tett a köztársaságok támogatására.

iz.ru

Ajánlott Cikkek