Hírek

Zalaegerszeg a katonai csúcstechnológia városa

Újabb mérföldkőhöz érkezett a hadfejlesztési program. Korábban beszámoltunk róla (ITT) A Haderőfejlesztés 2021-ben sebességet váltott. Az okokról a linkelt cikkben számoltunk be, amiben a későbbi részleteket is ígértük. Ezek után több cikkben is foglalkoztunk a témával többek között ITT). A legújabb lépésről most érkezett hír; Magyarország 35 milliméteres Oerlikon Skyranger légvédelmi rendszerek beszerzéséről tárgyal a német Rheinmetall AG-vel, ezeket hazánk döntéshozói a nagyrészt Zalaegerszegen gyártandó Lynx gyalogsági harcjárművekre szerelnék.

Nagyon fontos, hogy sem az orosz, sem pedig az amerikai vonalat nem erőltetik a szakemberek, mert ebben az esetben egyoldalú elköteleződés alakulhat ki, ahogy arra a Varsó Szerződést követő időszakban volt példa; hazánk és a Szovjetunió/FÁK/Oroszország viszonya nem volt mindig kiegyensúlyozott, ezért a haderő fejlesztése, és karbantartása sok esetben politikai alapokon állt.

Nem kevésbé fontos az, hogy sem az USA, sem Oroszország nem kedveli a fejlesztési együttműködések azon formáját, hogy már a hadi eszközök gyártása, részben fejlesztése is együttműködés keretében valósul meg. Ők inkább kész rendszereket adnak el, és persze hozzá különböző szolgáltatásokat, de mindez azt jelenti, hogy ebben az esetben vevő van, és nem együttműködő partner! Márpedig az az ország, aki tisztán csak a beszállítóktól függ a hadieszközei tekintetében, nem igazán tud szuverén módon működni a katonai együttműködési rendszereken belül sem.

Oerlikon Skyranger 30 felépítmény, és harcjárműre adaptálva

Most tehát a Rheinmetall AG elnök-vezérigazgatója online beszélgetéséből tudhattuk meg – melyet a részvényesek tájékoztatására tartott -, hogy Magyarországgal közösen dolgoznak azon, hogy Magyarországgal Magyarország 35 milliméteres légvédelmi rendszerek beszerzéséről tárgyal. Ez biztató, ugyanis a rendszert – szintén a Rheinmatell-lal együttműködésben, Zalaegerszegen készülő – Lynxre szerelik majd.

Mögöttes információk

A magyar haderő kétmilliárd euró (mintegy 700 milliárd forint) értékben 218 darab Lynx KF41 harcjárművet kap, amelyből 172 darabot Magyarországon gyártanak le a Rheinmetall és a magyar állam vegyesvállalatának üzemében. Az első 46 darab Németországban készül, ahol egyben felkészítik a magyar szakembereket is a hazai gyártásra – jelentette be tavaly szeptemberben Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos.

A német-magyar Rheinmetall Hungary Zrt. tavaly 817 millió forintért vásárolt meg egy 18,4 hektáros területet a zalaegerszegi önkormányzattól, a ZalaZONE Járműipari Tesztpálya mellett, ahol 60 milliárd forintos beruházással felépítik Lynx harcjárműveket gyártó üzemet – írta az MTI 2020 októberében.

Ebből pedig egyenesen következik, hogy ezeknek a rendszereknek is lesz magyarországi gyártóbázisa, hiszen a német partner szívesen alkalmazza ezt az együttműködési formát! A szekértők szerint a most említett rendszer az Oerlikon Skyranger légvédelmi mobil légvédelmi rendszer Lynxre adaptált változata lesz.

A fegyverrendszer alapját egy 35 milliméteres gépágyú képezi, elsősorban konvojok és más stratégiai fontosságú célpontok védelmére való, alkalmas ellenséges drónok megsemmisítésére is. Látható tehát, hogy a magyar stratégák végre komplex fegyverrendszerekben gondolkodnak, és nem csak egy-egy eszközt szereznek be, hanem azokat rendszerbe szervezve igyekeznek megtalálni a legjobb megoldást!

Ami pedig a fentieken túl különösen biztató, az, hogy a Rheinmetall teljeskörű digitalizációt hajt végre harcjárművein a közeli jövőben, amit minden bizonnyal Magyarországon fog fejleszteni. Ez a vállalat vegyes vállalatként működik, a magyar állam és a német cég együttműködésében, és ha megvalósul a projekt (márpedig az eddigiekből látszik, hogy a terveknél máris előbbre vannak!), az euró-milliárdos megrendeléseket jelenthet. Ez pedig annyit tesz, hogy a magyar állam nem csak a kiadási oldalon jelenik meg a haderőfejlesztés során, hanem szép bevételekre is szert tehet!

És a mi legalább ennyire fontos; a védelmi képességek egyre jobbak lesznek, olyanok, amelyek végre megfelelnek a NATO-kötelezettségeknek, és természetesen a XXI. századi elvárásoknak!

Ajánlott Cikkek