Vélemény Vélemény-cikkeink

Zamecsnik Péter fogta az adást, Závecz Tibornak meg nem szóltak?

Úgy tűnik, hogy amit Zamecsnik Péter ügyvéd pontosan tud, azt még nem osztotta meg másokkal. Lehet, hogy Magyar Györggyel, a Civil Választási Bizottság elnökével máris dolgoznak a bizalmatlansági szavazás jogi hátterének megalkotásán? Nem tudni, de az amerikai Népszava minapi cikkére jól rímelnek gondolatai, amiket Závecz Tibor már-már teljes győzelmi jelentésébe hirtelen belerobbantott.

Azt persze nem tudni, pontosan hol húzódnak az összefüggések, de tény, hogy a neves jogász olyan húrokat pendített meg, amit mintha az amerikai Népszava gitárjára szereltek volna fel… De nézzük sokrban, hogy a 2021. december 25-i ATV Civil a pályán című műsorában mi is hangzott el. Závecz Tibor közvéleménykutató az ellenzéket a következőképpen értékelte:

„Jó évet zárt az ellenzék, végülis egy olyan szituáció keletkezett az év végére, amikor arról beszélgethetünk, hogy nehéz megmondani, hogy ki nyeri a választást. Tehát ez a mondat az én számból tizenvalahány éve biztos nem hangzott el, tehát, hogy az ellenzéket mindig leírta az ember…”

„Most valahogy sikerült egy olyan sztorit felépítenie (az ellenzéknek – a szerk.), ami az előválasztásban csúcsosodott ki, amikor potens tényező lett. Már majdnem minden megvan, van miniszterelnök jelölt, van 106 jelölt, egy dolgot még megígértek az ellenzék vezetői, hogy lesz egy közös lista.”

A továbbiakban kifejti, hogy ha ez utóbbi teljesülne, akkor csillagos ötös lenne az ellenzék éve, de így egy ötös alá érdemjegyet ad. Valószínűleg ott rontotta el a tömjénezés-cunamit, hogy ezek után megemlítette, hogy Márki-Zay Péter előválasztási győzelme mindenkit meglepett.

A műsorvezetőnő itt elkapta a fonalat, és felsorolt néhány olyan dolgot, ami bizony nem éppen azellenzéket erősíti, ugyanakkor Márki-Zay Pétertől hangzottak el. Innen pedig nem volt megállás… Pedig a hölgy igyekezett kicsit szorosabbra venni a gyeplőt, mondván, hogy az embereket nem zavarja, hogy Márki-Zay Péter gyakorlatilag mindenkinek beszól, és ott sért meg, ahol csak lehet (a saját táborán belül!), Komlódi Gábor ügyvéd azonban előkapja a Városháza eladása ügyét… Na puff!!!

És innen tényleg beindult valami; következett az, hogy;

Az ellenzék egyetlen programpontja jelenleg az 50.000 migráns betelepítése

(persze elhangzik, hogy az nem is úgy van, de az a baj, hogy ÚGY van…), majd – még mindig Komlódi mondja – az is előkerül, hogy az ellenzék miniszterelnök jelöltje a Fidesz retorikájával, és szóhasználatával, él, márpedig, ha a Fideszt akarják leváltani, ez nem célravezető.

Hoppá! Megérkeztünk! És akkor jött Zamecsnik ügyvéd úr:

„Azért nehéz véleményt mondani, mert egy csomó mindent nem tudunk. Mert egy csomó minden a megállapodás a színfalak mögött zajlik. … Egyetlen egyet hiányolok; eddig azt láttam, hogy ahány megszólaló volt, mindegyik más irányba indult el. Hát Márki-Zay Péter olyanokat mond néha, hogy a hátamon a szőr feláll.”

A folytatásban pedig ráerősít Komlódi abbéli véleményére, miszerint valójában nincs egység, de akár még lehet is…

„Hogy ez nincs egyeztetve közös platformokkal, az egészen biztos!”

És akkor kanyarodjunk vissza az elejére, mert bizony Závecz Tibornak volt egy mondata, amit érdemes idézni, mielőtt még Zamecsnik Péter további gondolatait idézzük:

Különböző társadalmi rétegek nap mint nap hallanak valami olyat, ami számukra kedvező. És ennek a kommunikációja hát tényleg visszaidézi a Kádár-korszakot.”

Ezt nem minősítjük, csak a következő Zamecsnik Péter féle gondolatot tesszük mellé, ami ugyanazon beszélgetésben hangzott el:

„Amit hiányolok – de lehet, hogy még korai -, hogy valóban hetente, kéthetente valamilyen közös programpont „Na, ezt szeretnénk csinálni emberek, ezért, vagy azért, vagy amazért”. Következő két hétbe „A vidéki parasztsággal ezt szeretnénk”, a – nem tudom… – lemaradt országrészekkel… és így tovább. Mert hogyha mindig az után futnak, hogy mit mond Fidesz-propaganda, akkor sehova nem fognak eljutni…. A saját dolgainkkal kellene foglalkozni.”

Ami jobbról emlékeztet a Kádár-korszakra, az a baloldalon kívánatos lenne, de nincs… De nem ez az érdekes, csak azért raktuk be ezt az idézetet is, hogy látható legyen, van ám azért zavar a fejekben, pedig a beszélgetők nyilván okos, művelt emberek!

Zamecsnik Péter tehát – persze kevésbé szélsőségesen fogalmazva – uganazt mondja, mint amit az amerikai Népszava ír. Ha pedig meghallgatjuk véleményét, kiderül, hogy az ellenzék korántsem szolgált rá az ötös alá osztályzatra…

Ajánlott Cikkek