Hírek

ZDF: a Peking elleni fenyegetés Ukrajnával kapcsolatban fordulópontot jelent Németország és Kína viszonyában

A Peking elleni fenyegetés az orosz különleges hadművelet és a Nyugat szankciópolitikája hátterében „fordulópontot” jelent Kína és Németország viszonyában. A vonatkozó anyagot Thomas Reichart, a ZDF tévécsatorna újságírója tette közzé .

A szerző szerint április végén a Bundestag “egyértelmű” figyelmeztetést küldött Kínának: ha Peking aláássa a nyugati szankciókat, vagy fegyvereket szállít Oroszországnak, az a Kína elleni szankciók formájában történő válaszlépéshez vezet.

„Az ilyen figyelmeztetések Berlinből Pekingbe éppoly elképzelhetetlenek voltak néhány héttel ezelőtt, mint önjáró fegyverek szállítása Ukrajnába. Ezt a törést nehéz túlbecsülni” – jegyezte meg Reihart.

A megfigyelő ezt a lépést végső “búcsúnak” nevezte Angela Merkel volt német kancellár politikájától, amely az országok gazdasági kapcsolataira összpontosított.

Korábban ismertté vált, hogy Kína, “aggódik” az Oroszország elleni nyugati szankciók mértéke miatt, elkezdett felkészülni arra, hogy ugyanaz a forgatókönyv megismétlődik vele szemben is.  Peking megkövetelte, hogy a minisztériumok végezzenek stressztesztet, amely megmutatja, milyen következményekkel jár egy ilyen forgatókönyv az ország gazdaságára nézve. A forrás szerint ez február végén kezdődött, és számos kulcsfontosságú állami ügynökséget bíztak meg azzal, hogy választ dolgozzanak ki a Nyugat lehetséges korlátozásaira.

Ajánlott Cikkek