Hírek

Zelenszkij: A külföldi támogatások nem tartanak örökké!

Persze ezt önmagára nézve mintha nem tartaná igaznak, úgy kilincsel fegyverek után, mintha Ukrajna a világ egyik leggazdagabb országa lenne. Mert ne legyenek kétségeink; a segélyek, a fegyverszállítmányok bizony nincsenek ingyen, döntő többségük hitel, amit majd még az unokák is nyögni fognak… De nézzük a felhívást, amit az ukrán elnök intézett népéhez!

Borítóképen: Volodimir Zelenszkij az ausztrál parlamentben beszél videókapcsolaton keresztül (forrás: flickr.com via commons.wikimedia.org, szerző: Ukrajna elnöke, licenc: CC0 1.0) A kép illusztráció

„Az ukránoknak vissza kell térniük, és dolgozniuk kell, hogy helyreálljon az ország gazdasága, mert nem lehet örökké a külföld segítségére számítani” – jelentette ki Volodimir Zelenszkij elnök szombati sajtótájékoztatóján, adta hírül az rbc.ua hírportál.

A tudósítás szerint az elnök azt mondta: „Senki nem fog neked pontos választ adni. Visszatérhetnek az oroszok? Lehet. De kell-e dolgozni a városnak (Kijevnek)? Száz százalékosan.” Hozzátette, „Az a hétmilliárd (euró), amiről korábban beszéltem, nem tétel az államunk számára. Ha az emberek dolgozni fognak, akkor nem kell megalázkodni és pénzt kéregetni. Ehhez az országnak dolgoznia és élnie kell.”

Az államfő ugyanakkor megjegyezte, hogy a háború alakulásának minden forgatókönyvére fel kell készülni, és nem szabad megvárni a bombázások végét. „A gazdaságnak be kell indulnia. Partnereink egy hónapig, két hónapig segítenek, de ez nem tart örökké. Ez válasz a visszatérést illetően” – mutatott rá Volodimir Zelenszkij.

Rendben, világos: Zelenszkij és szövetségesei annyit költenek fegyverekre, hogy most már mindenkinek kétszeres erővel kell dolgozni! Ilyen ám a jó vezető! De van pár kérdésünk:

  • Kik dolgozzák le az adósságot? A nők, meg a gyerekek, meg az idősek?
  • Talán nem tudja Zelenszkij, hogy az a bizonyos hétmilliárd euró éves szinten az ukrán GDP több, mint fele?
  • Nem nagyobb így az anyagi kár, mintha megegyezett volna az oroszokkal?
  • És mivel, vagy min dolgozzanak ez emberek? Van még ép termelőeszköz az országban?
  • Miből fizetik ki az emberek munkáját?

Lenne még pár kérdés, de nekünk az a leginkább szembetűnő ezen a felhíváson, hogy olyan kicsengése van, mintha az ukrán állampolgárok eddig semmit nem csináltak volna, de most már éppen itt az ideje, hogy dolgozzanak!

Hát ez, ebben a helyzetben nagyon rosszul veszi ki magát!

Cikkünkhöz felhasználtuk a karpathir.com írását.

Ajánlott Cikkek