Hírek

Zelenszkij; be. Kínai delegáció; ki!

A szingapúri „Shangri-La Dialogue” ázsiai biztonsági csúcson részt vevő kínai delegáció Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszéde közben elhagyta a termet.

Borítóképen: Hivatalos ceremónia Oroszország elnökének üdvözlésére. Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság elnökével. (forrás: http://en.kremlin.ru/events/president/news/57696 via commons.wikimedia.org, szerző: Elnöki Sajtó és Tájékoztatási Iroda)

A rendezvény június 10-12 között rendezik.  Zelenszkij távolról, videókapcsolaton keresztül vett részt. Az ukrán elnök arról beszélt főként, hogy az ukrán gabonaszállítás leállása miatt az ázsiai és afrikai országokban fennáll az éhezés veszélye.

Oroszország képviselői nem voltak jelen egy időben – jegyzi meg az újság.

Nem ez az első kínai kivonulás Zelenszkij megjelenéskor, május 23-án arról számoltak be, hogy Ukrajna elnökének a davosi Nemzetközi Gazdasági Fórumon elmondott beszéde után a kínai delegáció nem csatlakozott az ovációhoz, és hamarosan elhagyta a termet.

Kína tehát egyértelműen állást foglal, még akkor is, ha – a kínaiakra jellemző módon – nem ordenáré módon teszi ezt, nem adják elő a „nagyhalált” és nem fenyegetősnek. Tényeket közölnek, véleményt mondanak.

Meg kell jegyeznünk, hogy van mit tanulnia a Nyugatnak Kínától…

Ajánlott Cikkek