Hírek

Zelenszkij elnök : “Az ukrán különleges szolgálatok célpontjai azok akik a ZNPP atomerőmű ágyúzásában részt vettek”

Volodimir Zelenszkij Ukrajna elnöke következő beszédében az ország különleges szolgálatainak különleges céljait nevezte meg. Szavait a Reuters idézi .

Zelenszkij pontosította, hogy az orosz hadseregről beszélnek, akik állítólag a zaporozsjei atomerőművet (ZNPP) ágyúzzák. „Minden katonának, aki atomerőművet ágyúz vagy fedezékül használ, meg kell értenie, hogy titkosszolgálataink, hírszerző szolgálataink, hadseregünk különleges célpontjává válik” – mondta.

Az ügynökség szerint Zelenszkij azt is hiszi, hogy Oroszország “nukleáris zsarolásra” használja a zaporozsjei atomerőművet.

Augusztus 11-én Vlagyimir Rogov, a zaporozsjei régió közigazgatásának képviselője elmondta , hogy az ukrán fegyveres erők legalább három csapást mértek a zaporozsjei atomerőmű radioaktív izotópjainak tárolására szolgáló területen. . Elmondása szerint az állomás szakembereit utasították, hogy költözzenek védett helyre. Tisztázta, hogy az állomáson nem regisztráltak szennyeződést, és a sugárzási háttér normális.

António Guterres ENSZ-főtitkár az ellenségeskedés azonnali beszüntetésére szólított fel a zaporozsjei atomerőmű területén, mivel az ágyúzás katasztrofális következményekkel járhat. Az orosz külügyminisztérium szóvivője, Maria Zakharova válaszul közölte , hogy Guterres miért nem fordult közvetlenül az ukrán hatóságokhoz, elítélve az ENSZ álláspontját.

Később Rogov elmondta , hogy azonosították a lövöldözésben részt vevőket – állítása szerint az Ukrán Fegyveres Erők 44. tüzérdandárának tagjai voltak, akik 152 milliméteres fegyverekkel céltudatosan találták el az atomerőművet. Hozzátette: az ágyúzás miatt az atomerőműben kisebb károk keletkeztek. Rogov engedélyezte a zaporizzsja atomerőmű konzerválását is. Elmondása szerint az ukrán fegyveres erők támadásai az állomás ellen minimális terheléshez és áramtermeléshez vezettek, és az állomás igyekszik fenntartani a munkakörülményeket.

Ajánlott Cikkek