Hírek

Zelenszkij feltétele és az orosz külügy válasza

„Először is azt tervezzük, hogy február 24. előtti területeket visszaszerzi az állam. És akkor leülünk a tárgyalóasztalhoz” – mondta az ukrán vezető a japán köztévének adott interjújában. Nem tudni, hogy visszavételről, vagy visszakapásról van szó, de az utóbbi nehezen elképzelhető. De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy – mint azt Zelenszkij is pontosan tudja! – olyan feltételt szab, ami eleve ellehetetleníti a tárgyalásokat.

Borítóképen: Európának nincs joga csendben reagálni arra, ami Mariupolunkkal történik – Ukrajna elnökének beszéde (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Ukrajna elnöke, licenc: CC0 1.0) A kép illusztráció

Ezt körülbelül úgy tudnánk érzékeltetni, hogy „megveszem az autódat, feltéve, hogy ingyen adod…”. Igen, ez is egy nyilvánvalóan lehetetlen feltétel, és most ehhez hasonlót hallottunk Zelenszkijtől. Nem arról van szó, hogy a másik oldalon nem voltak hasonlók, ez nem lenne igaz, ugyanakkor most ez hangzott el.

A nyilatkozat előzménye pedig az, hogy korábban Andrej Rudenko orosz külügyminiszter-helyettes azt mondta, hogy Moszkva visszatér a tárgyalásokhoz, ha Kijev kifejezi készségét a párbeszéd folytatására. Nos, ez nem történt meg!

„Szeretnék emlékeztetni, hogy Ukrajna a különleges hadművelet első napjától aktívan részt vett a tárgyalásokon, és semmilyen feltételt nem szabott” – kommentálta Rudenko Zelenszkij kijelentését, miszerint az orosz csapatok február 24-i pozícióiba való visszatérése szükséges ahhoz, hogy folytatni a tárgyalásokat. Majd így folytatta:

„Ha most feltételeket szab, ez kétségbe vonja bennünk a békés megoldásra irányuló vágy őszinteségét.”

Tárgyalás tehát nincs, ellenben háború az van, méghozzá egyre véresebb és egyre több áldozattal járó. Sőt, a legnagyobb baj az, hogy kinéz egy igen komoly katasztrófahelyzet is:

Talán jobb lenne ezt megelőzni, de erre semmi esélyt nem látunk pillanatnyilag…

Ajánlott Cikkek