Kárpátalja Vélemény Vélemény-cikkeink

Zelenszkij gazdát vált!

Elsőre érdektelen hír látott napvilágot; „Az Egyesült Államok külügyminisztériuma beutazási tilalmat rendelt el Ihor Kolomojszkij, Ukrajna egyik leggazdagabb üzletembere és családja ellen pénteken.”  A képlet elsőre egyszerűnek tűnik; egy olyan oligarcháról van szó, aki orosz kötődésű, így nyilván el kell távolítani. A valós történet azonban ettől sokkal pikánsabb összefüggésekre világít rá!

Az idézet a portfolio.hu-ról származik

Dnyipropetrovszk megye volt kormányzója állítólagos korrupciós üzelmei miatt került tiltólistára (családjával együtt), pedig korábban ő volt az, akinek javára írták, hogy szigorúan elfojtotta a szeparatista törekvéseket a hatáskörébe tartozó oroszajkú régióban. még ha nem is mindig élt törvényes eszközökkel, ezt akkoriban elnézték neki. Ne feledjük, a szomszédos Donyeck és Luhanszk régiókat már hetedik éve oroszbarát szeparatisták tartják ellenőrzésük alatt!

Eddig tehát nincs megoldás, hiszen Ukrajna érdekében cselekedett, és ebbéli tevékenységével kapcsolatban nem is merült fel semmilyen kifogás. Alighanem az lehet a probléma, hogy az oligarcha az 1990-es években szerezte vagyonát, jelenlegi üzleti érdekeltségei az olaj- és fémiparban vannak, de jelentős részesedéssel rendelkezik a legnagyobb ukrán légitársaságban és az ország egyik vezető műsorszolgáltatójánál is.

Ez utóbbi különösen súlyos „bűn”, hiszen most éppen azon fáradozik Volodimir Zelenszkij ukrán elnök – a sajtószabadság nevében (erről ITT írtunk!) -, hogy kiirtsa azokat a médiumokat, amelyek neki nem tetszenek. Az eszközökben nem kell válogatnia, mert a teljes Biden-adminisztráció mögötte áll, mint tudjuk.

De ha már Zelenszkij és Kolomojszkij egy cikkben említésre kerül, fedjük fel kapcsolatukat is! Korábban a mai ukrán elnököt nem egyszer az a vád érte, hogy csupán Kolomojszkij bábja, valójában csak az oligarcha kreálmánya. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy Kolomojszkij Zelenszkij választási győzelmét követően, 2019-ben tért vissza hazájába, amelyet 2017-ben hagyott el egy esetleges büntetőeljárástól tartva…

Zelenszkij nem igazán egygazdás kutya… Jól viseli, ha gazdát vált, sőt, valójában – miután most a világpolitikában kapott egy epizódszerepet… – még válogathat is, és ő él is a választás lehetőségével!

Amennyire hűséges, annyira szavahihető! Komoly tulajdonságok, amiket az USA nagyra értékel. Gratulálunk!

Ajánlott Cikkek