Hírek

Zelenszkij: Ha a fegyverek hallgatnak, tárgyalunk

Kijev csak az harcok végeztével kész tárgyalni Moszkvával az ukrán félnek az észak-atlanti szövetséghez (NATO) való csatlakozás megtagadásáról, valamint a Krím státusának kérdéséről. Ezt szombaton jelentette be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a helyi médiának adott interjújában.

„Vannak biztonsági garanciák, amiket szeretnénk megkapni. NATO-kérdés van, beszéljünk. Ott van a Krím-félsziget ügye, megértjük, amikor a fegyverek hallgatnak, menjünk tovább, és beszéljünk róla. Ez egy normális lépés. Szerintem ez normális. Beszélni fogunk, és döntenünk kell. De csak miután a fegyverek hallgatnak, és a haderőt visszavonják” – mondta Zelenszkij.

Az ukrán elnök szerint a felek nem értenek egyet az egyes kérdések megvitatásának sorrendjéről. Konkrétan – pontosította Zelenszkij – Moszkva mindenekelőtt a területek semleges státuszának elfogadását akarja elérni, hogy kivonja csapatait. Ukrajna álláspontja ezzel éppen ellentétes.

„Ha előbb semleges státuszról állapodunk meg, aztán kivonják a haderőt, de milyen státuszról beszélhetünk, ha itt van a haderő, ezt a biztonsági garanciát nyújtók közül ki írja alá?” – hangsúlyozta.

Emellett Zelenszkij azt mondta, hogy az ukrán konfliktus rendezéséhez, amelyben továbbra is vitatott a Donbász és a Krím státuszának kérdése, több találkozóra lenne szükség Moszkva és Kijev vezetése között.

Érdekes nyilatkozat, ugyanis most ott tartunk, hogy a lépések sorrendje tekintetében is jelentős nézetkülönbségek vannak… És akkor itt van a következő feltétel:

A Nyugat azt állítja, hogy Oroszország csak azért tárgyal, hogy húzza az időt. Orosz részről akkor mit mondjanak Zelenszkij nyilatkozatai után?

Ajánlott Cikkek