Vélemény Vélemény-cikkeink

Zelenszkij háborút akar?

Érdekes gondolatmenetet engedett meg az ukrán elnök a tegnap, Brüsszeli tárgyalásai után. Az mondja, hogy a szankciókkal nem kell megvárni az orosz inváziót, hanem már azt megelőzően be kell vezetni, mert ebben az esetben nem lesz háború… Azt ugyan nem tudjuk, hogy miből gondolja, hogy ez a megoldás, de azt igen, hogy a szankciók tovább fokoznák a feszültséget, és nem is igazán világos, hogy miért is sújtanák szankciókkal Oroszországot!

Borítóképen: “kiváló” színészi alakítás (forrás: bumm.sk)

Ukrajna összefüggésében ugyanis nincs új fejlemény, legalábbis az orosz agressziót tekintve. Azon persze megy a vita, hogy mennyi orosz katona van Oroszország nyugati határánál, de érdekes módon mintha megfeledkeznének arról, hogy ma már nem csak a létszám, hanem a technika is meghatározó. Ez utóbbiról viszont nincsenek (rém)hírek…

Persze Ukrajna segítségére lehet Annalena Baerbock, aki Németország szuverenitásának súlyos megsértése a berlini FSZB-s gyilkosságot, és fel is hívta Szergej Lavrovot, hogy elmondja, Németország „nyílt és őszinte eszmecserét” kíván folytatni Oroszországgal, méghozzá „mindkettőnk érdekében”.

Lehet, hogy ez is a terv része, csakhogy ehhez Zelenszkijnek semmi köze nincsen, ahogy egyébként ahhoz sem, hogy Ukrajnával kapcsolatos ténykedése miatt milyen szankciókat vetnek ki Oroszországra, hiszen Ukrajna se nem NATO-tag, se nem tagja az Európai Uniónak. Erről Kijev persze rendszeresen megfeledkezik, helyesebben csak akkor jut eszébe, amikor hol sírva, hol erőszakosan követeli mindkét szervezetbéli tagságát!

Zelenszkij felvetése azért is érdekes éppen most, mert Kijev, Párizs és Berlin Brüsszelben most pontosan abban állapodott meg, hogy a normandiai formátumban kívánják folytatni a rendezést.

Valószínű, hogy Zelenszkij nem szeretné igazán a békés rendezést, mert akkor a rá rótt kötelezettségeket követelhetik rajta (minszki megállapodások), és a vele jó kapcsolatot ápoló nyugati országok képviselőinek is leesne végre, hogy a jó ideje fennálló patthelyzet megoldása mindvégig ott volt az ukrán elnök kezében…

Azt mondani sem kell, hogy ez az Egyesült Államokat egyébként kicsit sem zavarja, neki csak egy a fontos, hogy destabilizálja lépéseivel a térséget, de talán az európai államok képviselői nem szeretnének háborús fenyegetettségben élni, ezért pedig remélhetőleg nyomást gyakorolnak a színészre.

A remény hal meg utoljára…

Ajánlott Cikkek