Hírek

Zelenszkij hivatalának vezetője ismertette az Oroszországgal kötött békemegállapodás Ukrán feltételeit

Arestovichszerint egy-két héten belül megegyezhetnek Oroszországgal ha a feltételek teljesülnek.

Alekszej Arestovics , Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hivatalának vezetőjének tanácsadója ismertette az Oroszországgal kötendő békeszerződés lehetséges feltételeit. Március 15-én, kedden elmondott szavait a RIA Novosztyi idézi .

A politikus szerint legjobb esetben is egy-két héten belül várható a csapatok kivonása, legalábbis – május vége előtt.

Úgy gondolom, hogy legkésőbb májusban, május elején meg kell kötnünk a békemegállapodást, talán hamarabb. Lássuk, én vállalom a legtöbb határidőt. Vagy megállapodunk egy-két héten belül és megkezdődik csapatok kivonásása vagy a háború hónapokig elhúzódik

Alekszej ArestovicsAz ukrán elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója

A tárgyalások negyedik fordulója

Március 14-én, hétfőn videokonferencia útján lezajlott a negyedik forduló Moszkva és Kijev között. Eredményeik nyomán Mihail Podoljak , Zelenszkij hivatalának vezetőjének tanácsadója azt mondta, hogy technikai szünetet tartottak, kedden folytatódnak a megbeszélések Ukrajna demilitarizálásáról és denacifikálásáról.

A diplomata szerint a kommunikáció Moszkva és Kijev között, bár folytatódik, “nehezen megy”. „Az ok a két állam túlságosan eltérő politikai rendszere” – reagált a tárgyalási folyamatra.

Ugyanezen a napon Podolyak bejelentette az Oroszországgal folytatott tárgyalások küldöttségének összetételének megváltoztatását. Elmondása szerint március 15-én Denis Malyuska ukrán igazságügyi miniszter csatlakozott a tárgyalási folyamathoz .

Előző nap az ukrán vezető tanácsadója optimistán nyilatkozott a kijevi orosz-ukrán tárgyalások kimenetelével kapcsolatban. „Óvatos optimizmusom azon alapszik, hogy megértik, nem fogunk összetörni, és nem lesz elég forrásuk a teljes “győzelmükhöz”– jellemezte a tárgyalások helyzetét Podolyak.

A vita célja

Igor Zhovkva, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője az Oroszországgal folytatott tárgyalások céljáként nevezte meg a kölcsönös garanciákat és a bizalom megteremtését egymás ígéreteiben. Ezt az ARD német tévécsatorna adásában mondta Zhovka– idézi  TASS .

„Azt akarjuk, hogy ez a helyzet soha többé ne fordulhasson elő” – mondta, hozzátéve, hogy a Moszkvával folytatott tárgyalások során javaslatok hangzottak el „egy lehetséges békés megoldásról, Ukrajna esetleges biztonsági garanciáiról az ellenségeskedés beszüntetése után”.

Ugyanakkor Zhovkva elfogadhatatlannak nevezte Oroszország követeléseinek egy részét, amelyeket az Ukrajnával folytatott tárgyalásokon terjesztettek elő. Szerinte Moszkva “bizonyos területi követeléseiről” beszélünk. Ugyanakkor más pontokról is lehet megbeszéléseket folytatni, de csak “Ukrajna jövőbeli biztonsági garanciáit” figyelembe véve – mondta.

Ajánlott Cikkek