Hírek Szavazás Vélemény

Zelenszkij: Hős, vagy bolond?

Most, amikor Kijevben az orosz haderő éppen átveszi a hatalmat, a keleti, dél-keleti társégben pedig lerohanja az ipari területeket, valamint több, mint 800 ukrán objektum megsemmisült, az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij annak ellenére is marad Kijevben, hogy a CIA felajánlotta, kimenekíti a háborús övezetből.

Borítóképen: https://commons.wikimedia.org/ President of Ukraine CC-BY-4.0

Elsőre mindez hősies hozzáállás, hiszen a kapitány hagyja el utolsóként a süllyedő hajót. Másrészt Zelenszkij pontosan tudja, hogy ő az, akire a leginkább vigyáznak az oroszok, mert terveik vannak vele! Hogy is van ez?

Ha igaznak bizonyul az a feltételezésünk, hogy a Kreml egyfajta rendszerváltásra készül, akkor Zelenszkijnek mindenképpen befellegzett, de addig, amíg ezt meg tudják csinálni, addig fontos számukra az ukrán elnök! Aki egyébként nem fogta fel, hogy ha marad, azzal az oroszoknak segít terveik megvalósításában…

Korábbi ckkünkben írtuk, hogy az orosz külügy vezetője tehát igen gyorsan elvetette a tárgyalások lehetőségét, és (Lavrov) mondata megerősíti azt a vélekedést, hogy Moszkva le akarja váltani az ukrán vezetést, és egy olyan megállapodásra törekszik az új vezetéssel, ami garantálja, hogy Ukrajna semleges maradjon, és a továbbiakban ne fegyverezhessék fel, valamint elismeri a Krím függetlenségét.

Az ukrán elnök tehát megint stratégiai hibát vétett, Washingtonban pedig tépik a hajukat! De várjunk csak! Nem eszik olyan forrón a kását!

Ha az Egyesült Államok tanácsadóinak van egy picike kis esze is, akkor elhitetik a világgal, hogy Zelenszkij Kijevben van, miközben már rég biztonságba helyezték valahol a világ egy ismeretlen pontján!

Miért is? Mert a hős elnök erőt adhat azon ukránoknak, akik a harcokat honvédő háborúként élik meg, és nagyobb ellenállást tudnak kifejteni, de amit még fontosabb; az oroszok bizonyos szempontból feleslegesen foglalják el Kijevet…

Mindez persze pusztán spekuláció, de tudjuk, hogy most nagy a tét, s ilyenkor bizony komoly szellemi haderőt is be kell vetni annak érdekében, hogy a szemben álló felek érvényesítsék akaratukat.

S Z A V A Z Á S !

Ajánlott Cikkek