Hírek Vélemény-cikkeink

Zelenszkij követelőzik – a francia külügy oktat…

A követelőző hangnem nem szokás a nemzetközi politikai színtéren – hacsak nem egy globális nagyhatalom vetemedik rá… De itt most erről szó nincs, Zelenszkij, mint Ukrajna elnöke szólalt fel olyan hangnemben, mint mikor a kövér kisfiú a tizedik kiflit reklamálja anyukájánál! Ráadásul ez a mondat nem csak úgy kiszaladt a száján, hanem párizsi látogatásának előestéjén nyilatkozta a Le Figaro kérdésére.

Címlapon: Volodimir Zelenszkij (Fotó: Facebook)

Ebben a mondatban is tetten érhető az az arrogancia, ami – a támogatói a háta mögött – egyre jobban elhatalmasodik Ukrajna első számú vezetőjén. A teljes mondat így hangzott:

„Ukrajnát nem „előszobáztathatja” örökké az Európai Unió és a NATO, az európai partnereknek a szavakat tettekre kell váltaniuk: meg kell hívniuk Ukrajnát, hogy lépjen be az EU-ba és a NATO-ba.”

Meglehetős tájékozatlanságra utal, hogy a meglehetősen érzékeny, és az udvariasságot mindenkitől elváró franciákkal való tárgyalások előtt üti meg ezt a hangot. Az is kétséges ezek után, hogy az ukrán elnök csak nem akar tudni róla, vagy tényleg annyira tájékozatlan, hogy nem tudja, a felvételnek vannak egész pontosan meghatározott kritériumai, amiknek Ukrajna a halvány közelébe se jutott el eddig, és hosszabb távon sem látni rá sok esélyt… A dolog pedig nem úgy működik, hogy egy-egyjelöltet kérve-könyörögve meghívnak ezekbe a szervezetekbe, aki majd aztán nagy kegyesen elfogadja a felkérést, mintegy szívességet téve! Nehéz tárgyalások elé néznek a franciák egy ilyen felütés után, mert úgy tűnik, hogy igencsak az alapoknál kell kezdeni Zelenszkij oktatását ahhoz, hogy egyáltalán érdemi tárgyalásokba kezdhessenek – ammenyiben a tanuló egyáltalán átmegy a vizsgán.

De az ukrán, mint az elefánt a porcelánboltban, nem állt meg itt, hanem – utalva arra, hogy Merkel és Macron Putyinnal egyeztettek Ukrajnáról, kihagyva Zelenszkijt…  – sajnálkozását fejezte ki, amiért szerinte Macron jobb viszonyban van Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, mint vele.

Normandiai formátum

A csoportot 2014. június 6-án hozták létre, amikor Franciaország, Németország, Oroszország és Ukrajna vezetői találkoztak a normandiai D-Day szövetségesek partraszállásának 70. évfordulóján. Főleg telefonon keresztül működik a vezetők és a külügyminiszterek között. A normandiai formátum időnként kibővült Fehéroroszországgal, Olaszországgal és az Egyesült Királysággal. A csoport célja a donbasi háború megoldása. Normandiai kapcsolattartó csoportként is ismeretes.

A nagy hév annyira elvitte Zelenszkijt, hogy a folytatásban maga adott választ arra, hogy miért is előszobáztatják országát, amikor azt találta mondani, hogy

„Amennyiben az EU és Emmanuel Macron Ukrajnát az európai család tagjának tekintik, akkor ennek megfelelő módon kell cselekedniük. Ideje a szavakat tettekre váltaniuk.”

Nos, Ukrajna egyértelműen nem része Európának, és – valljuk be! – soha nem is volt az, hiszen mindig is orosz érdekszférába tartozott, és kulturális értelemben az európai értékek csak nyomokban fedezhetők fel az országban. Ez nem jelent lefokozást, csak egyszerűen azt a tényt, hogy az európai gondolkodás teljesen más, mint amit Ukrajnában magukénak vallanak – és erre éppen Zelenszkij fenti mondatai világítanak rá a legjobban! És igen; Budepstről sem tűnik Európa részének Ukrajna, Párizsból meg végképp valami teljesen másnak néz ki, csak nem európainak. Így nem csoda, hogy meg is érkezett a válasz a francia külügytől Kleman Bon külügyi államtitkár interjújában:

„Volodimir Zelenszkij ne reménykedjen abban, hogy ez a találkozó bármilyen kedvező jelzés volna Ukrajna számára az EU-hoz való közeledésben.”

Nagyon fontos megjegyzés hangzott el ezután, amikor azt mondta, hogy jóban kell lenni Ukrajnával, támogatják is az országot, de ez nem jelent semmi komoly szándékot a tagfelvételre. Megint ez a KELL… Igen, a francia külügyér elég szépen fogalmazott, amikor egy olyan mondatot kerekített (és ez franciául is éppen ilyen kétértelmű!), hogy azt is gondolhatjuk, hogy szükséges a jó viszony Ukrajnával, és azt is jelentheti, hogy kényszerből, kénytelen-kelletlen vagyunk jóba Ukrajnával, de egyébként magunktól eszünkbe nem jutna egy jó kis szomszédolásra összeröffenni!

A magunk részéről inkább a második verziót tartjuk valószínűnek, és ez nem csak amolyan megérzés, ugyanis az amerikai nyomulás, az Unió erősen forszírozott USA-barát külpolitikája is lehet ilyen kényszerítő-erő, míg gazdasági értelemben Franciaország számára nincs sok jelentősége Ukrajnának, így a saját érdek okán történő barátkozósdit inkább kizárnánk… Nos, ennyit  az Ukrán elnök európaiságról alkotott képéről, és ennyit arról, hogy Ukrajna milyen messze van kulturális és gazdasági értelemben is attól, hogy felvételt nyerjen az általa áhított nemzetközi szervezetekbe.

Ajánlott Cikkek