Hírek

Zelenszkij: Megkezdődött a Donbászi csata!

Ahogy azt már korábbanis elmondták az ukrán oldalon, és orsz, valamint más nemzetbéli katonai elemzők is megerősítették, az orosz erők offenzívára készültek a Donbászon. A taktikai cél a terület elfoglalása a két szakadár köztársaság területén, a stratégiai cél pedig az, hogy az ukrán erők bekerítésével Ukrjana legjobban képzett és felszerelt egységeit leválasszák a többi egységtő.

Borítóképen: Donbász régiójának térképe (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Goran_tek-en, licenc: CC BY-SA 4.0) A kép illusztráció

Úgy tűnik, hogy Mariupolban az Azovsztal üzemben még elhúzódhatnak a harcok, ugyanis a védőknek nincs más választásuk, mint kitartani. Az Azov katonáira halál vár a harcokban, ha nem esnek el, akkor pedig hosszas börtönbüntetés, így nem alternatíva, hogy megadják magukat, ellenben az ukrán hadsereg katonái már inkább hajlanak a megadásra.

Arról persze vita van, hogy ez mit is jelent a gyakorlatban, mert orosz részről ezres nagyságrendet említenek, míg ukrán részről tagadják, hogy lennének katonáik, akik önként megadták magukat…

De a lényeg, hogy Mariupol immár nem köt le olyan nagy erőket az orosz oldalon, az északról kivont erők átcsoportosítása, megerősítése és feltöltése megtörtént, így indulhat a második nagy offenzíva!

Ez az oroszok szerint döntő jelentőségű – és alighanem az ukránok sem gondolják másképpen, erről éppen Volodimir Zelenszkij beszélt a napokban! -, de más típusú harc lesz, mint az eddigiek. A terep nyílt, a nagy szabad területek pedig az orosz technikai fölényt engedik érvényesülni, míg az ukránok máshol alkalmazott gerilla harcmodora itt kevésbé lehet hatékony.

Zelenszkij tegnapi tévés beszédében bejelentette, hogy megkezdődött az offenzíva, amit komoly tüzérségi előkészítés jelzett. Az eddigiekkel szemben ugyanis immár nem csak távolabbi célpontokat támadnak az orosz erők rakétákkal, légi úton, hanem a frontvonalhoz közelebb eső ukrán logisztikai és katonai létesítményeket.

Az oroszok szerint tehát összeált a kép; az utánpótlás immár nehezen érkezik a Donbászra, Mariupol nem köt le nagy erőket, az átcsoportosítás megtörtént.

Alighanem igaz az a vélekedés, hogy ez egy döntő csata lesz a háborúban, de nagy kérdés – és ennek most lesz az igazi próbája! -, hogy az orosz erőfölény hogyan érvényesül olyan harci helyzetben, amikor a hagyományos reguláris jellegű hadviselés került előtérbe!

Ugyanis, ha ezen a terepen, az adott stratégiai kiindulóhelyzettel nem tudnak sikereket elérni az orosz erők, akkor biztosan sokáig elhúzódó háborúra kell számítani, míg ellenkező esetben lehetőség adódhat arra, hogy talán gyorsabban vége legyen a harcoknak.

Ajánlott Cikkek