Hírek

Zelenszkij: …”Nem csak az idő fogy, hanem az ukrán életek is…”

Zelenszkij azt mondja, hogy repülőgépekre van szüksége ahhoz, hogy felszabadítsa Mariupolt

borítókép : https://mandiner.hu/

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden azt mondta, erői még mindig nem kapnak meg mindent, amire szükségük van a támogató szövetségesektől, hogy “hamarabb befejezzék a háborút”, miközben  Oroszország keleti hadjáratára készül .

“Fegyveres erőink kellő bölcsességgel és átgondolt taktikával verik vissza a megszállókat” – mondta Zelenszkij a nemzethez intézett beszédében. „Amikor azonban a szükséges fegyverekről van szó, azok nem elégségesek, és nincs utánpótlásunk

“Sajnos nem kapunk annyit, amennyire szükségünk volna ahhoz, hogy mihamarabb véget vessünk ennek a háborúnak” – tette hozzá.

Az ukrán elnök kijelentette, hogy nemcsak több nehéz páncélozott járműre és tüzérségre van szüksége a szövetségeseitől hanem repülőgépekre. Zelenszkij azzal érvelt, hogy ezek létfontosságúak az orosz erők elleni küzdelemben és a Mariupol – egy déli kikötőváros, amelyet erősen lövedékek sújtottak, és amelyet a megszálló csapatok részben ostromoltak – ostromának feloldásában.

“Ebben még meg kell állapodnunk. Még meg kell győznünk mindenkit. Még ki kell csikarnunk a szükséges döntéseket” – mondta az ukrán elnök. „Biztos vagyok benne, hogy előbb utóbb szinte mindent megkapunk, amire szükségünk van. 

“De eközben nem csak az idő fogy el hanem az ukránok életei és ezeket nem kapjuk vissza már soha” – tette hozzá. 

Jen Psaki, a Fehér Ház sajtótitkára a Fox News Sunday-nek elmondta, hogy a Pentagon szoros kapcsolatban állt az ukrán tisztviselőkkel, hogy „pontról pontra tételről tételre” megvizsgálják, mire van még szükségük. 

Az Egyesült Államok azonban kijelentette, hogy nem küld vadászgépeket Ukrajnába, azzal a kifogással magyarázva , hogy ezt a lépést Putyin közvetlen háborús okként értelmezné.

Magas rangú védelmi tisztviselők arra figyelmeztettek, hogy miután a közel 50 napos harcok ellenére sem sikerült elfoglalnia Kijevet Ukrajna fővárosát, Moszkva figyelmét kelet felé fordította.

A NATO a múlt héten arra figyelmeztetett, hogy Oroszország “nagy offenzívát” kíván indítani Ukrajna keleti részén, ahol az elmúlt nyolc évben támogatta a szeparatista erőket. 

Zelenszkij kijelentette, hogy “szinte éjjel-nappal” azon dolgozik, hogy tárgyaljon a szövetségeseivel, és védelmi stratégiát alakítson ki Oroszország folyamatos ukrajnai agressziója ellen.  

Foxnews.com

Ajánlott Cikkek