Hírek

Zelenszkij – „Nem tudom, meddig lesz még Ukrajna”

Az ukrán elnök osztrák kollégájával folytatott beszélgetés során mondta ezt.

borítókép : https://commons.wikimedia.org/ President of Ukraine CC-BY-4.0

Ukrajna sorsa egyre bizonytalanabb, ahogy Oroszország csapássorozatot indít országszerte – mondta Volodimir Zelenszkij elnök osztrák kollégájának, figyelmeztetve, hogy a kelet-európai nemzet nem biztos, hogy képes ellenállni az orosz fegyveres erők offenzívájának.

Karl Nehammer osztrák kancellár csütörtökön kiadott közleményében részleteket osztott meg Zelenszkijvel folytatott telefonbeszélgetéséről. Ausztria vezetője szerint Zelenszkij azt mondta neki, hogy „nem tudom, meddig lesz még hazám”.

Nehammer hozzátette, hogy Ausztria „nem közömbös a nemzetközi jog megsértésével szemben”, megígérte, hogy segít, ahol tud. A kijelentések azután hangzottak el, hogy az újonnan elismert Donyecki és Luganszki Népköztársaságok vezetői hivatalosan katonai segítséget kértek Moszkvától, hogy leküzdjék azt, ami szerintük az „ukrán agresszió” volt. Órákkal később Vlagyimir Putyin orosz elnök elrendelte a katonai erő alkalmazását Donbászban.

A televíziós beszéd után pillanatokon belül robbanások voltak országszerte , amelyek katonai létesítményeket és repülőtereket támadtak. Robbanások voltak a nagyobb városok, köztük a főváros, Kijev környékén is.

Dmitrij Kuleba ukrán külügyminiszter nyilatkozatot adott ki, amelyben kijelentette, hogy Moszkva „épp most indította el Ukrajna teljes körű invázióját”. A támadás nyomán Kijev hadiállapotot hirdetett. Nyugati tisztviselők már hónapok óta figyelmeztettek, hogy Orosz fegyveres erők az ukrán határnál gyülekeznek egy invázió készülve. Csütörtök reggelig Oroszország tagadta, hogy támadást tervezne, és ragaszkodott ahhoz, hogy a Donbászban történő beavatkozása védekező jellegű.

rt.com

Ajánlott Cikkek