Hírek

Zelenszkij nyugtat… és katonákat küld Csernobilba!

Volodimir Zelenszkij videóüzenetben fordult az ukránokhoz, amiben arra kérte őket, hogy őrizzék meg nyugalmukat, és „ne kiabálják, hogy minden odaveszett”. Ezek szerint a lakosság fél, és egyáltalán nem olyam magabiztos, mint vezetőik… Ezzel egyidőben pedig újabb katonákat vezényelnek Csernobilba – annak ellenére, hogy sugárveszélyes terület! Az indoklás szerint azért, mert ebből az irányból közelíthető meg legkönnyebben Kijev!

Borítóképen:  A csernobili atomerőműt jelképező fáklya a pripjatyi elágazás közelében, a Vörös-erdő mellett (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Gyurika)

Igen ám, de ha rátekintünk a térképre, Csernobil a fehérorosz határ közelében van! Ezek szerint a legújabb verzió az, hogy az oroszok Belorusz irányából támadnak? Nagyon úgy tűnik, hogy az ukrán vezetés nincs olyan információk birtokában, ami pontos képet adna arról, hogy pontosan merről is jöhet támadás, hiszen naponta más és más verziókat dobnak be.

Ehhez képest Zelenszkij úgy nyilatkozik, mintha varázsgömbje is lenne…:

„Mindent tudunk. Mindenre készen állunk. Bízunk a legjobbakban. Ennek érdekében mindent megteszünk partnereinkkel, diplomatáinkkal és katonáinkkal együtt. Ők a mi legjobbjaink, ők védenek meg minket, nekünk pedig őket kell megvédenünk azzal, hogy nyugodtak maradunk, és nem kiabáljuk, hogy minden odaveszett”

A kéz és a száj… Kijevben látványosan mást mondanak, és mást cselekednek, mert bizony úgy tűnik, hogy a nagy háborús fenyegetettség – amit igazán hatékonyan nagyobbítanak az Egyesült államok, és szövetségesei – a visszájára fordult, és lassan felőröli a lakosság idegeit! Így érthetővé válik, hogy miért akarja az ukrán vezetés visszafogni a feszültség szításában Washingtont… De mi van a katonákkal, hiszen ők is emberek, rájuk is hatnak a hírek, illetve az olyan helyzetek, mint ami Csernobilban állt elő.

A szellemvárosban a kivezényelt katonák magukban, csupán fegyvereik társaságában lézengenek az utcákon és a környéken. Két hónapja érkeztek az első katonák, és most erősítés ment oda. Egy ilyen környezetben eltöltött hosszabb idő nem csak a fizikai egészségre ártalmas (a sugárzás miatt), hanem bizony mentálisan is megviseli az embert… Így pedig könnyen odavész a harci szellem! De mit mond erről Kijev?

Olekszij Danyilov, az RNBO (Ukrajna Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácsa) titkára a BBC Ukrajina hírportálnak adott hétfői interjújában így nyilatkozott:

„Talán gyengébbek vagyunk, mint az orosz hadsereg, de ez nem jelenti azt, hogy nem fogunk harcolni. Sőt, van bennünk valami, ami nincs Oroszországban, és tudjuk ezt, és megértjük.”

Ez a nyilatkozat egyrészt igyekszik elkenni azt a fontos tényt, hogy az ukrán és az orosz katonai képességekben nagyságrendi különbségek vannak. A létszám csak egy dolog, de az orosz technológiai fölény az már bizony döntő. És itt a lényeg; már korábban is voltak rá célzások – miután az ukránok pontosan tudják, hogy a nyílt összecsapásban esélytelenek, és egy esetleges háborúban az oroszok az elején megsemmisítenék a létfontosságú ukrán eszközöket -, hogy az ukrán vezetés egy esetleges katonai konfliktusban a gerillaharcot fogja választani, avagy kényszerítve.

Ennek pedig komoly jelentősége van, ugyanis a mai modern hadsereget nagy problémája éppen az, hogy az aszimmetrikus hadviselésben nem képes érvényesíteni technikai fölényét, vagy csak igen komoly emberáldozatok révén!

Itt tartunk tehát:

Az ukrán lakosság belefáradni látszik az állandó feszültségbe, az ukrán vezetés nyugtat és erőt mutat, miközben arra készül, hogy csapataik egy esetleges háborúban gerillaharcot fognak folytatni.

Ajánlott Cikkek