Hírek

Zelenszkij összekapta magát; ugyanazt követeli, mint az oroszok!

A stratégia változatlan; sírás, zsarolás, követelőzés. Most utóbbi volt soron, de meg kell jegyezni, hogy ezúttal bizony olyan témákat feszegetett az ukrán elnök, amelyek rávilágítanak a Nyugat szándékaira. Kiderült tehát, hogy miért volt fontos az ukrán elnöknek a személyes megjelenés a Müncheni Biztonságpolitikai Konferencián, és arra is magyarázatot kaptunk, hogy Biden miért akarta inkább távoltartani Zelenszkijt az összejöveteltől.

Borítóképen: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Nemzetközi Valutaalap kijevi missziójával való találkozóra készül, 2019 május végén (forrás: President.gov.ua via commons.wikimedia.org, szerző: President.gov.ua, licenc: CC BY 4.0)

Kezdjük azzal a történetet, hogy Zelenszkij valami olyat mondott, amit a nyugati résztvevők már biztosan hallottak – Oroszországból! Hogy is van ez? Nos, úgy, hogy a Nyugat távoli vidékként tekint Ukrajnára, aminek csupán annyi a szerepe, hogy az oda telepített rakétatechnológiákkal könnyebb legyen támadni akár Moszkvát is.

A távolsággal egyenes arányban növekszik ez az akarat; az európai államok kevésbé lelkesek, az Unió vezetése viszont támogatóbb, hiszen őt a teljesen elkötelezett Egyesült Államok erős befolyása alatt tartja.

Nézzük meg tehát, mit mondott Zelenszkij, aki – véleményünk szerint – ezúttal elevenjébe vágott a nyugat politikai moguljainak;

Az ukrán-orosz konfliktus nyíltan rávilágít, hogy Európa és a térség biztonságpolitikája „gyakorlatilag megsemmisült”.

Ez a vélemény az oroszok részéről is elhangzott, és ők is fenyegetve érzik magukat; Oroszország a NATO fenyegetését említi, mint a feszültség forrását, az ukrán elnök meg nyilván az orosz fenyegetéstől tart, ami pedig csak részben szól Ukrajnának, Moszkva katonai erőfitogtatása sokkal inkább a NATO-nak szól. Talán ezt látta át Zelenszkij pár napja…

Ugye ismerős a felvetés? Ugye a Kreml éppen ilyen aggodalmakat fogalmaz meg? De a Nyugat mit tesz? Csak annyit, hogy a Moszkva által megtett javaslatok teljesíthetetlenek, ezért elutasítják, és kész! Nincs ellenjavaslat, így nyilván nem történik meg a határok, a keretek pontos meghatározása…

A másik fontos téma, amit újra kinyitott Zelenszkij, nem más, mint Ukrajna NATO-tagsága. Véleménye szerint ugyanis ez garantálhatná országa biztonságát, de a Nyugat pontosan tudja; éppen a tagfelvétel lenne a legnagyobb kockázati tényező! Moszkvában elhangzott; ebben az esetben Oroszország a NATO-val háborúzna!

„Ha nem mindenki akar ott látni minket, akkor mondják meg!”

Igen, Zelenszkij felemlegette, hogy a NATO a nyitott ajtók politikáját hirdeti, ugyanakkor Ukrajna felvétele soha nem történik meg… És itt eljutunk ahhoz a ponthoz, ami miatt nehezen elképzelhető a helyzet belátható időn belüli rendezése; Zelenszkij kifejtette, hogy nem szeretné, ha tartósan ütközőzóna lenne! Pedig véleményünk szerint a semlegesség lenne a megoldás. Figyelem!  A semleges országok soha nem voltak igazán ütközőzónák (fizikai értelemben), sőt, többségük igen jól járt a státuszából fakadó előnyök okán!

Száz szónak is egy a vége, a feladat adott; a Nyugatnak elő kell állnia építő jellegű javaslatokkal! Ilyenek eddig nem voltak, csak szankciók, fenyegetések és követelések!

Igen, pontosan tudjuk, hogy sokan vannak, akik Oroszországot agresszornak tartják, és egyenesen a hitleri Németországhoz hasonlítják, de a mi véleményünk egészen más! Nézzük meg, hogyan alakult Európa biztonságpolitikai helyzete a Szovjetiunió felbomlásától a mai napig! Na ugye…

Egyértelmű a folyamat; a NATO keleti irányban terjeszkedett, Oroszország pedig hátrált… Ebben a folyamatban most jött el a pillanat, amikor Moszkva megálljt kiált!

Az orosz-ukrán konfliktusnak ehhez semmi köze nincs! Az csak ürügy a Nyugat számára, hogy tovább haladhasson keletre, orosz részről pedig a mindenkori orosz birodalmi logika áll a konfliktus mögött. Mi nem világos ezen? A Nyugat ezt pontosan tudja, de a szándékai elfedik valós véleményét…

Ajánlott Cikkek