Hírek

Zelenszkij : Ukrajna igényt tart a külföldön lefoglalt oroszországi vagyonra

Zelenszkij elnök azt sürgette, hogy legyen mielőbb megállapodást a lefoglalt orosz külföldi vagyon Ukrajnának történő átadásáról.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt javasolta a külföldi partnerországoknak, hogy kössenek egy multilaterális szerződést, amely magában foglalja Oroszország külföldi eszközeinek elkobzását, valamint Ukrajnának történő átadását. Ezt a kezdeményezést az irodája Telegram csatornáján közzétett videoüzenetben tette meg.

Zelenszkij azt javasolta, hogy Oroszország külföldi vagyonát adják át Ukrajnának , hogy kompenzálják az orosz csapatok cselekedeteiből származó veszteségeket.

“Felkérjük a partnerállamokat, hogy írjanak alá egy multilaterális szerződést, és hozzanak létre egy olyan mechanizmust, amelyen keresztül Ukrajna az orosz hadsereg pusztitása miatt ,mielőbb kártéritést kaphasson

Az ukrán vezető kifejtette, hogy egy ilyen megállapodás alapján a partnerállamok joghatóságában lévő orosz pénzeszközöket és tulajdonokat elkobozhatják vagy befagyasztják, majd egy speciális alapba küldik, hogy “az orosz agresszió minden ukrán áldozata megfelelő kártérítést kapjon”. “Ez ebben a formában lenne igazságos” – hangsúlyozta Zelenszkij.

Korábban Lengyelország azt javasolta, hogy ukrajna javára kobozzák el Oroszország európai tulajdonát. Ezt a kezdeményezést Mateusz Morawiecki miniszterelnök kezdeményezte.

Ajánlott Cikkek