Hírek

Zelenszkijt faképnél hagyták az oligarchák és a parlementi képviselők

Volodimir Zelenszkij elnök felszólította az Ukrajnából távozott parlamenti képviselőket és oligarchákat, hogy 24 órán belül térjenek haza az ország számára sorsdöntő pillanatban, megjegyezve, hogy az ő családja Kijevben van – írja a karpatinfo.net a pravda.com.ua-ra és a Karpat.in.ua portálokra hivatkozva.

Borítóképen:  Boryspil nemzetközi repülőtér, D-terminál, 2013. (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Makszim Kozlenko, licenc: CC BY-SA 3.0)

Jó kacskaringós úton ért el az információ… Merthogy hozzánk pedig egy kedves olvasónk juttatta el! Ezúton is köszönjük! Napokkal ezelőtt egyszer már hallottuk a hírt, miszerint charter gépeket kötöttek le azok a tehetősebbek, akiknek futja ilyesmire, hogy elhagyják Ukrajnát, miután a hét elején i tartották azon állításukat az amerikaiak, hogy szerdán támad az orosz hadsereg.

Akkor nem figyeltünk fel a hírre, de – most így visszaemlékezve… – valamikor vasárnap, vagy hétfőn este jött a hír, miszerint le kellene zárni a légteret és a kikötőket. Akkor Zelenszkij és környezete azt mondta, hogy erre semmi szükség, de végül maga Zelenszkij is – aki az utóbbi időben cáfolta a nyugati információkat – elismerte, hogy nagy a fenyegetés.

„A családom mindig velem van, mindig Ukrajnával van. És ez nem pátosz. Én vagyok az elnök, a feleségem a first lady, ezért példát kell mutatnunk viselkedésből. Ez nem kötelező mindenki számára, de úgy gondolom, hogy ez alapvető dolog és nagyon fontos az állam, valamint a társadalom számára. Ami az üzletembereket illeti, mint mondják, csak tegnap, február 13-án 30 charterjárat indult … A különböző pártok külföldön tartózkodó képviselőinek jeleznünk kell az állam, a Legfelső Tanács, a magam nevében, én személy szerint szeretném megkérni őket, hogy 24 órán belül mindenképpen térjenek vissza az országba.” – mondta Zelenszkij hétfőn.

Az az ukrán elnök dolga, hogy miként ítéli meg a helyzetet a családja vonatkozásában, de az már egy érdekes dolog, ha a képviselők lelépnek… Tudjuk, hogy a képviselő is lehet oligarcha és fordítva, de abban igaza van Zelenszkijnek, hogy otthon a helyük, hiszen politikai döntéseket kell hozni egy zűrös időszakban.

Az pedig még idetartozik, hogy nyilván a sajátjait hiányolja, na meg azokat az értékeket, amit adott esetben magukkal vittek… Ez utóbbira utal az, amikor kifejtette, hogy „a lényeg, hogy üresen hagyják el Ukrajnát, ne vigyenek ki semmit”.

Nos, az elnök magánvagyonok felett akar rendelkezni, az ország politikusai meg olyan hősiesen védik a hazájukat, hogy azonnal lepattannak, ha veszélybe kerül hőn szeretett országuk…

Szép társaság.

Ajánlott Cikkek