Hírek

Zrínyi 2026: Tüzérségi rakétarendszer a láthatáron!

Az MTI beszámolója szerint egy tüzérségi rakétavető rendszer éles bemutatóján vett részt Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka és Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos az Egyesült Államokban.

Borítóképen: M42 HIMARS (forrás: www.defence24.pl via commons.wikimedia.org, szerző: Juliusz Sabak, licenc: CC BY-SA 4.0)

A kormánybiztos arról tájékoztatott, hogy a haderőfejlesztési program keretében felvázolt elképzelések között szerepel a rakétatüzérségi képesség megteremtése is. Több jelölt is van (természetesen orosz megoldás nem jöhet szóba szankciós okok miatt…), a megtekintett amerikai eszköz pedig az egyik ezek közül, hiszen „egy közép- és hosszú távú rakéta-sorozatvető egység, amely fejlesztés alatt áll”.

A portfolio.hu szerint kizárásos alapon kizárásos alapon az M142 Magas Mobilitású Rakétatüzérségi Rendszerről (HIMARS) lehet szó, ez ugyanis jelenleg az Egyesült Államok egyetlen ilyen, exportképes terméke.

„A HIMARS egy kerekes hordozójárműről indítható rakéta-sorozatvető, alapvetően egy hat indítócsőből álló, 277 milliméteres, M26-os vagy M30/31-es rakéta indítására való konténerrel van felszerelve, de létezik olyan változata is, amely egy MGM-140 ATACMS rakétát indít. A “hagyományos” rakéták lőtávolsága 30-70 kilométer, az ATACMS-é 300 kilométer. A hazai döntéshozókat valószínűleg az előbbi változat érdekli.” – írja a portál.

Hihetetlen videó az amerikai tengerészgyalogság szupererős M142 HIMARS rakétáiról működés közben

Az még nem biztos, hogy ez a rendszer kerül beszerzésre, minden esetre fontos, hogy a Magyar Honvédség rendelkezzen olyan képességekkel, amit ez a rendzser is tud nyújtani.

Magyarország nem rendelkezik rakétatüzérséggel, mióta kivonták a szovjet eredetű BM-21 Grad rakéta-sorozatvetőket, a mostani lépéssel elveszett képesség pótlása történik.

A tüzérségi képességek fejlesztése felé fontos lépés volt a PzH 2000-es önjáró lövegek beszerzése is, melynek rendszeresítése várhatóan idén tavasszal kezdődik.

Német PzH2000 155mm működés közben – PzH2000 önjáró tarackok

Ajánlott Cikkek