Épített örökség Magyarság Nagyjaink Tájak/korok Történelem

Zsigmondy Béla magyar gépészmérnök, hídépítő, a mélyfúrás szakértője

Zsigmondy Béla (Pest, 1848. március 7. – Budapest, 1916. június 12.) magyar gépészmérnök, hídépítő. A mélyfúrási technika kiváló szakértője, több artézi kút építője.

Borítóképen: Zsigmondy Béla

Zsigmondy Béla 1848-ban született Pesten. Tanulmányait 1858-ban kezdte meg a pesti evangélikus főgimnáziumban, 1870-ben szerzett gépészmérnöki diplomát a zürichi egyetemen. Hazatérése után nagybátyjával, Zsigmondy Vilmos bányamérnökkel artézi kutak fúrásába kezdtek.

1880-ban Hódmezővásárhely volt az első város, amely artézi kutat fúratott magának, később a példát több alföldi város – Békéscsaba, Mezőtúr, Nagyszalonta, Szarvas, Szeged, Szentes – követte – vázolta a gépészmérnök életútját avatóbeszédében Dobos Irma aranydiplomás geológus.

Zsigmondy Béla elismert tekintéllyé vált a talajfúrások terén, ő oldotta meg az 500 méternél mélyebb fúrások technikai problémáit. Dolgozott Szeged árvíz utáni újjáépítésekor és az Országház építésekor végzett talajvizsgálatokon is.

1894-től hídépítésekben is közreműködött, nevéhez fűződik többek között a Ferenc József híd – a mai Szabadság híd -, a Margit híd Margitszigetre vezető szárnyának és Erzsébet hídnak az alapozása. 1916-ban hunyt el a fővárosban.

Ajánlott Cikkek