Hírek

Zsoldosok: Hullanak, mint a legyek?

A kérdésre a pontos választ nem tudjuk, de az tény, hogy Moszkva szerint nem éppen életbiztosítás Ukrajnában zsoldosként szolgálni. Több száz külföldi zsoldost öltek meg nagy hatótávolságú precíziós fegyverek Ukrajnában röviddel érkezésük után, amikor még gyakorlóterületen tartózkodtak – mondta Igor Konasenkov vezérőrnagy. Közben a RaHDIt hacker-csapat arról számolt be, hogy Kijev titkolja valós embervesztségeit.

Borítóképen: Terrorellenes hadművelet Kelet-Ukrajnában (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Ukrajna Védelmi Minisztériuma, licenc: CC BY-SA 2.0) A kép illusztráció

Konasenkkov kijelentette továbbá, hogy a legtöbb zsoldos megsemmisült a harci zónában az „alacsony képzettség és a valódi harci tapasztalat hiánya miatt”.

Ennek eredményeképpen Konasenkov szerint az Ukrajnában tartózkodó zsoldosok száma a korábbi 6.600-ról 3.500-ra csökkent. És honnan lehetnek az adatok? Például a RaHDIt hacker-eitől, akik azt mondják, hogy bár hacker-ek, de nem kell feltörniük oldalakat mégsem!

„Ha a kérdés a hackelésről szól, akkor nem törünk fel semmit, felhasználói hibákat használunk. Valójában mindent megadnak nekünk. Az SZBU esetében pedig… A számítógépes műveltségi tanfolyamok nem zavarják őket, sőt, el is olvassák az utasításokat, hogy jelszavakat kell megváltoztatni” – mondta egyikük a RIA Novosztyinak adott interjújában, majd hozzáteszi, hogy;

Az ukrán csapatok vesztesége 30-35 ezer halott és akár 100 ezer sebesült is lehet.

A RaHDIt a háború kezdete óta fenntartja a Nemezis nevű oldalt, ahova az ukrán sereg katonáinak adatait töltik fel folyamatosan. Ezek szerint azokat a bizonyos utasításokat az ukrán SZBU (Ukrán Biztonsági Szolgálat) ugyan ismeri, de nem alkalmazza… Márpedig a megszerzett felhasználói jelszó birtokában igen nehéz megállapítani rendszerszinten a behatolást, így a védekezés sem egyszerű feladat.

A hacker-ek most arra a Volodimir Zelenszkij által mondott mondatra reagáltak, miszerint az ukrán fegyveres erők naponta 60-100 embert veszítenek el, és körülbelül 500 sebesülés következik be.

„Ez inkább egy hazaiaknak szánt üzenet, maguknak az ukránoknak. Ők maguk is elismerték, hogy sok mindent a pánik megelőzése érdekében néhány dolgot nem mondanak el a titkolózás érdekében. Ahogy már tudjuk, sok mindenben egyszerűen hazudnak, megmásítanak, máshova sorolnak” – mondta az informátor hacker.

Kérdésre válaszolva a hacker azt is kifejtette, hogy;

„Kijev mondja el az ukrán hadsereg veszteségeinek valós számát a lakosság és a katonaság pánikjától való félelem miatt.”

Az infromátor azt is elmondta, hogy ha például az Azovsztalnál vívott harcok során elmondták volna, hogy naponta több ezres volt az emberveszteségük, akkor a csapást jelentett volna a közvélemény megítélésére.

„Ezért úgy viselkednek, hogy valamiféle fényes kilátásokat közölnek, ebből pedig azt fejtik ki, hogy közel a győzelem, szó szerint már csak egy kicsi van hátra – és az ellenséget legyőzik. Ez nem igaz. Ahogy ön és én látjuk az ukrán elnök hivatalának, Zelenszkijnek minden kijelentése után, minden csak rosszabb lesz számukra, egyre rosszabb és rosszabb” – mondta végül.

Nem tudjuk ellenőrizni a hacker állításait, de életszerűnek tűnik beszámolója. Korábban fogságba esett ukrán katonák arról számoltak be, hogy különleges alakulatokkal tartják őket a fronton, majd azt mondták, hogy igazából a veszteségeket eltitkolják, és valójában veszteséget jelentenek azokról, akik önként megadják magukat.

Akár mindegyik állítás is igaz lehet, akár egyszerre is, mert a fronton nagy valószínűséggel igen változatos viszonyok uralkodnak, amit pedig egy-egy katona tapasztal – aki nincs túl sok információ birtokában! -, általános jelenségként írja le a vele történteket.

Az biztos, hogy valami nem stimmel az adatokban…

Ajánlott Cikkek