Magyarság Történelem

Magyar autók Angliába és Amerikába!

„A magyar automobilipar egy igen örvendetes jelenségéről adhatunk számot: automobiljaink első ízben megjelentek a külföldi piacon s ott nemcsak aránylag olcsó árukkal, hanem elsőrendű kivitelükkel az ottani szakemberek teljes megelégedésével találkoztak” – írta az A Motor című lap 1921. évi 41-42. száma.

Borítóképen: MÁG autók egyik Angliába induló szállítmánya

A Magyar Általános Gépgyár 10 l. e. kisautója volt az a típus, amely a külföld tetszését annyira megnyerte, hogy ezen hazai gyárunk szinte válogathatott a rendelőkben. Az első szállítmánnyal nem kevesebb, mint 20 darab ilyen kisautó került részbe Angliába, részben Amerikába elszállításra.

A borítóképen az elszállításra váró kocsik hatalmas „London“ felirattal ellátott ládába rakva láthatók.

A kis MÁG autók becsomagolva a ládákba

Akkoriban bizony, akik részt vettek a szállítmány elindításában, illetve azok, akik akárcsak jelen voltak, kissé elérzékenyültek – legalábbis a korabeli sajtó erről számolt be.

Úgy tűnik tehát, hogy az akkor egzotikus országnak számító Japán és Kína mellett – hogy Argentínát ne is említsük! – olyan országokba is sikerült exportálnia a MÁG-nak amelyek akkoriban igen fejlett autóiparral rendelkeztek.

A MÁG kisautója egyébként 60×100 furatlöketű négyhengeres blokkmotorral volt szerelve, amellyel mintegy 55 km/h-ás sebességet érhetett el. A balatoni automobilversenyen egy ilyen Angliába szánt kiskocsi feltűnést keltett kitűnő szereplésével, amellyel a büntetőpont nélküli kocsik táborában ért célba.

Ezzel együtt ez már akkor is városi autónak számított, hiszen szolgáltatásai alig különböztek nagyobb társaiétól, azonban fogyasztása sokkal kisebb volt, és a gumikkal is kíméletesebben bánt.

A kis MÁG autó „sedan” karosszériával

Fontos tudni, hogy a kisautó nem csak nyitott karosszáriával készült, hanem úgynevezett „sedan” kivitelben is, ami akkoriban annyit tett, hogy teljesen zárt volt a karosszéria. Ez pedig a maga korában ebben a méretosztályban egyáltalán nem volt általános, így nyugodtan nevezhetjük különlegességnek is a MÁG kisautóját, amit a korabeli beszámolók szerint tehát…

A fejlett autóiparral rendelkező Amerikába és Angliába exportáltak.

Ajánlott Cikkek