Épített örökség Magyarság Tájak/korok Történelem Történelem Videók

Mintha egy fantázia film forgatására készült volna: Hercegkút akár hobbitfalu is lehetne…

Bizony-bizony, hobbitok nem léteznek, csak az író, és a filmrendező fantáziájában, és – hacsak nem számítógépes kibertér – persze díszletként. Díszként hat ugyan, de nem díszlet, se moziba, se távoli országba nem kell utaznunk, ha egy igazi, élő, valóban létező, és tényleg használt látványosságot akarunk látni!

Borítóképen: Gomboshegyi pincesor, Hercegkút

Hová kell mennünk? Nos, van, akinek nem lesz közel így sem, de azért repülőgép biztosannem kell! Elég lesz Sárospatakra utazni, – ahol egyébként is van mit megnézni! – onnan pedig akár gyalok is megtehető az a 3 kilométeres út, ami Hercegkútig hátravan!

A Tokaj-hegyaljai borvidék a világ első zárt borvidéke 1737 óta. Az Unesco Világörökség Bizottsága mint kultúrtájat 2002-ben-ben vette fel a világörökségi listára Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj néven.

A pincesorok egymás fölé épített, jellegzetes pincebejáratai Tokaj-Hegyalja egyik látványos és jól ismert jelképének számítanak, melyek négy emeleten, egymás fölötti sorokban idézik a hagyományos pincekultúrát, a régi paraszti világ életformáját.

A pincesorokon 195 pince található.

Ajánlott Cikkek