Hírek

Aki megírta Kossuth Lajos tengerészének történetét – Dékány András

Gyermekkorom meghatározó könyvélménye a Kossuth Lajos tengerésze volt. Azóta természetesen tudom, hogy csak egy regény tele fikcióval de még felnőttként is jól esik a reménnyel büszkeséggel teli sorokat olvasni a magyar dicsőségről és szabdaságvágyról, . A könyv írójára Dékány Andrásra emlékezünk születése napján.

Dékány András (Kecskemét, 1903. január 11.– Budapest, 1967. május 30.) magyar író, újságíró.

Dékány János királyi alügyész és felsővályi Vályi Gabriella fia. 1920-tól volt tengerész, műszerész, ügynök, asztalos, 1930-tól újságíró, kritikus. Kecskeméten érettségizett, majd Angliából küldött tudósításokat budapesti lapoknak. Hazatérve 1927-től a Magyarság, 1934 és 1944 között az Új Magyarság belső munkatársa, de más lapokban (például a Franklin Társulat által kiadott Tükörben és a Herczeg Ferenc-féle Új Időkben) is publikált. 1941-ben a Magyar Cserkészszövetség sajtóelőadója és vitorlásversenyző lett. A Velencei-tónál vásárolt hétvégi házában gyakori vendég volt Jávor Pál, a színészkirály is, akivel sokat horgászott. 1945 után a XI. kerületben dolgozott elöljáróként, majd természetkutatással foglalkozott.

Dékány már a harmincas évektől írt regényeket, színműveket. Csínom Palkó című rádiójátékából Farkas Ferenc zenéjével népszerű daljáték, 1973-ban film készült. Ugyancsak Farkas Ferenccel közös műve a rádióoperettként népszerűsített Zeng az erdő című műve, amelyet a Magyar Rádió mutatott be 1953 februárjában Szécsi Ferenc rendezésében, Sárdy Jánossal a főszerepben.

A legkedveltebb ifjúsági szerzők közé tartozott. Különösen népszerű volt – és népszerű ma is – tengerészregény-sorozata, amelynek főhőse Turkovich Daniló kapitány, a tudós természetbúvár, a hajók, tengerek és szelek ismerője és ismertetője.

források : wikipedia, arcanum

Ajánlott Cikkek