Épített örökség Magyarság Tájak/korok Történelem

Csak a neve Párizsi! Az épület és története igazi Hungarikum!

A Párizsi udvar egy historizáló stílusú lakó- és irodaház Budapest V. kerületében, a Ferenciek terén. Eredetileg a Belvárosi Takarékpénztár székháza volt. Ennek földszinti, belső része a Párizsi udvar, ami Budapest egyetlen, máig megmaradt 20. század eleji bevásárlóudvara.

Borítóképen: Párizsi udvar a felújítás után – 2019

Már csak azért csak a név párizsi, mert azt az épület voltaképpen örökölte az itt áll egykori épülettől, melyet Pollack Mihály tervezett, és 1817-ben báró Brudern József építtetett. A ház neve ilyen formán Brudern-ház volt, de a hiedelem szerint a tervező az 1810 körül épült párizsi Passage des Panoramas mintájára alakította ki az üzletsori folyosót, a passzázst, ami miatt a pesti köznyelv hamar „Párisi-ház” néven kezdte emlegetni.

Balra: az egykori „Párizsi-ház” (az 1895-ös térképen Párizsi bazár) belső üzletsora, jobbra: a párizsi Passage des Panoramas

A Brudern-ház volt Magyarország első, modern értelemben vett üzletháza.

Az egykori Kígyó-tér, jobbra a báró Brudern-házzal

Az eredeti Brudern-ház fénye idővel megkopott, a 19. század végi nagy városrendezések során 1883-ban előbb részben, majd a 19. század–20. század fordulóján majdnem teljesen lebontották, a telket pedig 1906-ban megvásárolta a Belvárosi Takarékpénztár, hogy ott építtesse fel új központját.

A Bank 1907-ben pályázatot írt ki, a tervek közül az igazgatóság 1908. március 27-i ülésén hármat, Korb Flóris és Giergl Kálmán, Hübner Jenő és Mészner Sebestyén, valamint Bálint Zoltán és Jámbor Lajos terveit 6–6.000, további ötöt pedig 2–2.000 koronával díjazott.

Korb és Griegl terve
Hübner és Mészner terve
Bálint és Jámbor terve

Közülük a vezetőség a szomszédos Klotild paloták két épületét is tervező Korb és Griegl közös munkáját tartotta a legjobbnak, a megbízást végül mégis Schmahl Henriknek adták.

Balra: Budapest térképe 1895, jobbra: Budapest térképe napjainkban

Schmahl a tervezéskor figyelembe vette a hely történelmét is, vagyis azt, hogy ott több mint 90 évig egy üzletház, a „Párisi-ház” állt. Ezt a szerepet a földszint vitte tovább „Párisi udvar” néven, amely funkcióját tekintve ugyanolyan passzázs lett, mint elődje volt. Az 1. és 2. emeletekre kerültek a pénzintézet irodái, a felsőbb szinteken pedig bérlakásokat alakítottak ki. A Petőfi Sándor utcai oldal tetőszintjén kapott helyet Uher Ödön fényképész műterme.

A térképekről kiderül, hogy az új épület hozzávetőleg azonos területre épült, és a pályázatra beadott tervekben szinte minden esetben megtalálható a földszinti passzázs, ami végül a megépített épületnek is eleme lett. Sajnos csak a ’60-as évekből van fotónk arról, hogyan is nézett ki korábban az udvar:

Ferenciek tere (akkor Felszabadulás tér), Párizsi udvar – 1964

Azért fontos, hogy melyik évből való a fotó, mert tudni kell, hogy az épület nem úszta meg károk nélkül a háborút, de jelentősen nem sérült meg, így a kiépülő szocialista rendszer 1949-ben a banki ingatlanvagyon részeként államosította és saját elképzelései szerint „felújította” belső tereit, átalakította lakásait.

Petőfi Sándor utca a Kossuth Lajos utca felől nézve, balra a Párizsi udvar épülete

Az egykori pénztárterem eredeti pompáját szinte teljesen felszámolták, eltüntetve a Spiegel Frigyes tervei nyomán készült szecessziós enteriőrt, mielőtt 1960 tavaszán az IBUSZ birtokba nem vette.

A földszintre beköltöző üzletek közül az 1952-ben megnyitott és a 2015-ig működő Jégbüfé tett szert komolyabb népszerűségre.

Ferenciek tere (Felszabadulás tér), a Jégbüfé a Petőfi Sándor utca sarkán – 1962

Az 1960-as években az új Erzsébet híd építéséhez kapcsolódóan tatarozták először, majd az 1980-as években másodszor. Mindkét alkalommal érthetetlen módon tovább rombolták a díszítéseket az időközben, 1976-ban műemlékké nyilvánított épületben. Az első alkalommal bontották el a bevásárlóudvart bevilágító, üvegkupolán kívülre rejtett lámpákat és helyette utat nyitottak felfelé a természetes fénynek.

Ferenciek tere (Károlyi Mihály utca), a közúti aluljáró építése idején, szemben a Párizsi-udvar – 1976

A második „felújítás” során bontották el egyebek mellett a lépcsőházi csillárok üvegezését, meszelték le a lépcsőházak díszítményeit és festették feketére a réz kapaszkodókat. A különböző munkálatok ellenére a ház állaga folyamatosan pusztult, a rosszul bevilágított, sötét Párizsi udvar pedig ezzel párhuzamosan ürült ki. A Cartographia térképboltja húzta a legtovább.

2014 nyarán az önkormányzatnak eladta az addigra erősen lepusztult állapotú házat. 2016 tavaszán megkezdték az épület teljes körű renoválását, a Petőfi Sándor utca átmenő forgalomtól való lezárása mellett, a Jégbüfét az utca páratlan oldalára költöztetve.

2019 nyarán befejeződött az épület felújítása. Ünnepélyes megnyitójára – a külgazdasági és külügyminiszter jelenlétében – november 29-én került sor. A Párisi Udvar ma a Hyatt hotellánc szállodájaként működik.

Ajánlott Cikkek